ΜΠΑΜ με υπερσκάνδαλο κατασκοπείας! Πως εμπλέκονται Γερμανία και BBC, Reuters και New York Times

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού φέρεται –σύμφωνα με το Spiegel- να κατασκόπευε μεγάλο αριθμό ξένων δημοσιογράφων στο εξωτερικό για αρκετά χρόνια

ΜΠΑΜ με υπερσκάνδαλο κατασκοπείας! Πως εμπλέκονται Γερμανία και BBC, Reuters και New York Times

Για υπερσκάνδαλο κατασκοπείας με θύτη τη γερμανική  υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού, την BND, κάνει λόγο το Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται έγγραφα που έχει στην κατοχή του για να ισχυριστεί ότι η BDN παρακολουθούσε για αρκετά χρόνια δημοσιογράφους που εργάζονταν στο BBC, στο Reuters και στην εφημερίδα New York Times αλλά και αρκετά δημοσιογραφικά πρακτορεία της Ασίας όπως στον Λίβανο και την Ινδία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ η μυστική υπηρεσία της Γερμανίας, είχε βάλει «στο μικροσκόπιο» περισσότερα από 50 τηλέφωνα και φαξ, αλλά και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να ελέγχει τις επαφές τους με «συνδέσμους» τους σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν ή η Νιγηρία.

Τι λέει η Μέρκελ για την BND

Η Άνγκελα Μέρκελ πριν από μία εβδομάδα είχε ερωτηθεί σε κοινοβουλευτική επιτροπή για τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, και συγκεκριμένα για το θέμα που αποκαλύψθηκε πριν από περίπου 2 χρόνια, σχετικά με την παρακολούθηση του δικού της τηλεφώνου από την αμερικανική μυστική υπηρεσία.

Η καγκελάριος είπε ότι δεν γνώριζε το βαθμό συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND) και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) έως το 2015, μέχρι τις αποκαλύψεις ότι η NSA παρακολουθούσε -μεταξύ άλλων- και το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Η Μέρκελ δήλωσε σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι είχε υποθέσει πως η BND δεν θα προσέφερε βοήθεια στην αμερικανική υπηρεσία για να κατασκοπεύει Ευρωπαίους πολιτικούς αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες.

«Δεν γνώριζα τίποτε για αυτό» δήλωσε η Μέρκελ στην επιτροπή και πρόσθεσε: «Είχα εμπιστευτεί τον πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας εξωτερικού».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top