Καταδικάστηκε ο "Spiderman" της Γαλλίας- Στη φυλακή μαζί με τους συνεργούς του

Ο Βιεράν Τόμιτς διέρρηξε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Παρισιού

Καταδικάστηκε ο "Spiderman" της Γαλλίας- Στη φυλακή μαζί

O «Spiderman», όπως τον φώναζαν, της Γαλλίας, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών, επειδή έκλεψε πέντε πίνακες αξίας 100 εκατ. ευρώ από μουσείο στο Παρίσι.

Ο 49χρονος Βιεράν Τόμιτς, όπως είναι το όνομά του, παραδέχτηκε ότι τον Μάιο του 2010 διέρρηξε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Παρισιού, για να κλέψει έργα των Φερνάν Λεζέ και Αμεντέο Μοντιλιάνι. Επειδή, όμως, διαπίστωσε ότι το σύστημα συναγερμού δεν ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο για εκείνον, αποφάσισε να… διευρύνει τους ορίζοντές του και να κλέψει πίνακες των Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς και Ζορζ Μπρακ. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι το σύστημα ασφαλείας του μουσείου ήταν όντως ελαττωματικό.

Ο 49χρονος έχει το παρατσούκλι «Spiderman», γιατί, προκειμένου να διαρρήξει διαμερίσματα, σκαρφάλωνε σε τοίχους. Για τις διαρρήξεις αυτές, 14 στο σύνολο, καταδικάστηκε παλιότερα, έχοντας κλέψει κοσμήματα κι έργα τέχνης. Μαζί του, καταδικάστηκαν και δυο ακόμα άτομα, σε επτά και έξι χρόνια φυλάκισης, ως διακινητές των κλεμμένων έργων τέχνης του Τόμιτς.

Το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 200.000 ευρώ στον «Spiderman» και 150.000 ευρώ στους συνεργούς του. Διέταξε, επίσης, την καταβολή της συνολικής αξίας των κλεμμένων πινάκων στον δήμο του Παρισιού.

Αν και ένας από τους συνεργούς δήλωσε στο δικαστήριο ότι πέταξε τους πίνακες, οι αρχές θεωρούν ότι βρίσκονται εκτός Γαλλίας, γι’ αυτό και είναι αδύνατο να βρεθούν.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top