Κάθε λόγο να ανησυχεί έχει η Άνγκελα Μέρκελ για τις Γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017, καθώς ο Μάρτιν Σουλτς και το SPD κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Την ώρα λοιπόν που η καγκελαρία κρατιέται από την Μέρκελ με.. «νύχια και με δόντια», μια νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid, που δημοσιεύει η εφημερίδα Bild am Sonntag, έρχεται να βάλει «φωτιά» στην Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, για πρώτη φορά από το 2006, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) της Γερμανίας προηγείται της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής - Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.885 ψηφοφόρων, δείχνει πως το SPD θα κέρδιζε με 33%, σημειώνοντας άνοδο μίας ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και το αδελφό τους κόμμα στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), θα εξασφάλιζαν το 32%, σημειώνοντας πτώση μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Το SPD έχει κερδίσει 12 μονάδες, ποσοστό-ρεκόρ, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με την Bild am Sonntag, αφότου ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ορίστηκε υποψήφιός του, στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου. Αποτέλεσμα; Στο κόμμα της Μέρκελ να έχει σημάνει συναγερμός, βλέποντας ότι χάνουν έδαφος συνεχώς, την ώρα που ο Σουλτς... καλπάζει!

«Η αύξηση δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των δημοσκοπήσεων της Bild am Sonntag», έγραψε η εφημερίδα.

Το SPD, ο μικρότερος εταίρος στον κυβερνώντα συνασπισμό της Μέρκελ, ερχόταν για χρόνια δεύτερο στις δημοσκοπήσεις με πρώτο τον συντηρητικό συνασπισμό της έως ότου η επιλογή του Σουλτς προκάλεσε μια αναγέννηση της υποστήριξης για το κόμμα, το οποίο κέρδισε για τελευταία φορά τις εκλογές υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2002.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Όμιλος Εκλογικής Έρευνας δημοσιοποίησε μια δημοσκόπηση για το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) αυξάνει κατά 6% το ποσοστό του, δηλαδή από 24% σε 30%, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία, ενώ το ποσοστό της Χριστιανοδημοκρατικής 'Ενωση (CDU/CSU) μειώνεται κατά 2% (δηλαδή από 36% σε 34%).

Στην ίδια έρευνα το 49% προτιμά τον Μάρτιν Σουλτς για καγκελάριο έναντι της 'Ανγκελα Μέρκελ, ενώ υπέρ της νυν καγκελαρίου Μέρκελ τάσσεται πλέον το 38%. Εν τούτοις, το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί -όπως και πριν ένα μήνα- ότι η κ. Μέρκελ κάνει καλά την δουλειά της ως καγκελάριος και μόνο το 24% ότι δεν την κάνει. Μετά την εκλογή του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, πρώτος στην κλίμακα των σημαντικότερων πολιτικών της Γερμανία αναδεικνύεται, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση του ZDF, ο Μάρτιν Σουλτς, ακολουθεί ο (Πράσινος) πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βάδης -Βυτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν και μόλις τρίτη η καγκελάριος Μέρκελ, ακολουθούμενη από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Tο κόμμα (SPD) του Μάρτιν Σουλτς εμπιστεύεται σε θέματα «κοινωνικής δικαιοσύνης» το 48% των ερωτηθέντων, ενώ τον Νοέμβριο του 2016 το 29%, και μόνο το 16% εμπιστεύεται τους Χριστιανοδημοκράτες.

 

 

Tags: