Και τα…ρομπότ στο Ευρωκοινοβούλιο!

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητούν νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των ρομπότ

Και τα…ρομπότ στο Ευρωκοινοβούλιο!

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σκοπεύουν να προχωρήσουν στη θέσπιση κανόνων και την εισαγωγή κώδικα δεοντολογίας, σχετικά με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάπτυξη ανδροειδών ρομπότ. Στόχος είναι να ρυθμιστούν νομικά και ηθικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

Χρειάζεται νομικό πλαίσιο για τα ρομπότ που είτε ήδη έχουν αναπτυχθεί είτε θα γίνουν διαθέσιμα μέσα σε τουλάχιστον 10 χρόνια από τώρα. Το πλαίσιο αυτό θα θέτει τις βάσεις κυρίως για την τήρηση των θεμελιωδών δεοντολογικών αρχών. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να μελετήσει ορισμένες επιλογές πριν από την ευρεία είσοδο των ρομπότ στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αρχικά, είναι αναγκαία η θέσπιση κοινών ευρωπαϊκών αρχών και κατάλληλου νομικού πλαισίου, προτού κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ προχωρήσει στη θέσπιση δικών του νόμων. Καίριο, επίσης, ζήτημα αποτελεί η ασφάλεια τόσο των ίδιων των χρηστών όσο και των προσωπικών τους δεδομένων.

Οι ευρωβουλευτές, επίσης, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις που αφορούν στην τεχνητή νοημοσύνη, ώστε η ανθρωπότητα να είναι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε πιθανό σενάριο, καθώς ένα ζήτημα που προκύπτει είναι η αντικατάσταση μεγάλου όγκου εργαζομένων από ανδροειδή.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top