Ούτε μια, ούτε δυο αλλά…. 416 φάλαινες-πιλότοι ξεβράστηκαν σε ακτή της Νέας Ζηλανδίας, κατά την διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή.

 

 

Όπως βλέπετε και στις απίστευτες εικόνες, τα μέλη των σωστικών συνεργείων έδωσαν πραγματική μάχη προκειμένου να βοηθήσουν όσες φάλαινες παραμένουν ακόμα ζωντανές.

Ωστόσο το έργο τους ήταν πάρα πολύ δύσκολο, καθώς το 70% των φαλαινών είναι νεκρές, με τα κουφάρια τους να είναι τόσα πολλά μέσα στο νερό, με αποτέλεσμα τα μέλη των σωστικών συνεργείων να αδυνατούν να οδηγήσουν τις ζωντανές φάλαινες στα βαθειά.

Να σημειώσουμε, ότι οι 416 φάλαινες εξόκειλαν στην ακτή του Φέργουελ Σπιτ στην περιοχή του Γκόλντεν Μπέι, στο βόρειο άκρο του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, ενώ αυτή είναι η τρίτη φορά που εξοκείλουν τόσο πολλές φάλαινες στη Νέα Ζηλανδία, όπου το συμβάν αυτό είναι σχετικά συχνό.

 

«Δεδομένου του αριθμού των φαλαινών που είναι ήδη νεκρές, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η κατάσταση της υγείας αυτών που εξακολουθούν να ζουν είναι πολύ κακή», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Radio New Zealand ο Άντριου Λαμέισον, περιφερειακός διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος. «Άρα προετοιμαζόμαστε για πολύ δραματικές στιγμές», πρόσθεσε.

Μετά από πολλές προσπάθειες, οι εθελοντές κατάφεραν να οδηγήσουν προς τα ανοιχτά την πλειονότητα των φαλαινών που εξακολουθούν να ζουν και έχουν σχηματίσει μια ανθρώπινη αλυσίδα για να τις εμποδίσουν να ξαναβγούν στην ακτή.

«Ελπίζουμε ότι το ρεύμα θα τις πάρει προς τα μέσα και ότι αυτές θα το ακολουθήσουν», κατέληξε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος.

Να αναφέρουμε τέλος, πως τα πιο σημαντικά περιστατικά αυτού του είδους που έχουν καταγραφεί ποτέ ήταν το 1918, όταν περίπου χίλιες φάλαινες είχαν ξεβραστεί στα Νησιά Τσάταμ και το 1985, όταν 450 φάλαινες είχαν εξοκείλει στο Ώκλαντ. Οι φάλαινες πιλότοι, που μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα έξι μέτρα, είναι το πιο διαδεδομένο είδος φαλαινών που ζει στα νερά της Νέας Ζηλανδίας.