Μετά από εβδομάδες έντασης, προκλήσεων και άνευ προηγουμένου προπαγάνδας στο Αιγαίο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών τα… «μαζεύει».

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι σε ντελίριο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Ισπανία αλλάζει στάση και υιοθετεί πιο μετριοπαθή στάση με νέες του δηλώσεις.

Σε ερώτηση εάν η Τουρκία έχει υπερβεί την συνθήκη της Λωζάννης και ακολουθεί πολιτική οθωμανική, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα που πάντοτε τηρεί τις υποσχέσεις της, σέβεται τις συμφωνίες που υπέγραψε. Κριτική μπορεί ασφαλώς να υπάρχει. Η Ισπανία δεν επικρίνει καθόλου τις συμφωνίες που υπέγραψε; Για παράδειγμα πριν 22 χρόνια στην Βοσνία υπεγράφη μια συμφωνία. Αυτή η συμφωνία ήταν αναγκαία για να τελειώσει ο πόλεμος αλλά μπορεί τώρα κάποιος να πει ότι ήταν εξαιρετική;».

Αυτά δήλωσε ο Τσαβούσογλου για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, καθώς σας θυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει αμφισβητήσει ΚΑΙ την Συνθήκη της Λωζάννης.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η Τουρκία σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτονικών της χωρών, αναφερόμενος και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα:

«Ναι, με την Ελλάδα έχουμε κάποια προβλήματα, οι απόψεις μας δεν είναι να ανεβάσουν την ένταση αλλά για να την κατεβάσουν. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι πολύ καλές και όλα τα κανάλια επικοινωνίας μας είναι ανοιχτά. Δηλαδή, αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι ελευθερία της έκφρασης να επικρίνει κανείς τις συμφωνίες του παρελθόντος. Αυτό ποτέ δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει βλέψεις στα εδάφη των γειτονικών χωρών».