«Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να αποκλείσει τις απειλές που δέχεται η ασφάλεια της Αμερικής από το εξωτερικό εκδίδοντας μια ταξιδιωτική απαγόρευση, ωστόσο μια τέτοια με συνοπτικές διαδικασίες προσέγγιση θα είχε μικρό όφελος και θα αποτελούσε κρυφό πλήγμα για την παγκόσμια μάχη κατά της τρομοκρατίας», γράφει σήμερα, Τετάρτη, το πρακτορείο Νέα Κίνα (Xinhua).

Το αντιμεταναστευτικό διάταγμα βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με ισχυρές αντιδράσεις εντός κι εκτός της χώρας και η εφαρμογή του ανεστάλη προσωρινά από Αμερικανό δικαστή την περασμένη εβδομάδα. Γίνονται διαρκώς επεισόδια στις ΗΠΑ, που ίσως πλήξουν τις ΗΠΑ σε πολλά μέτωπα, όπως αυτά των φυλετικών και θρησκευτικών ζητημάτων.

Ο σχολιαστής του πρακτορείου, Λιου Τσανγκ, σχολίασε ότι «η Ουάσινγκτον ίσως έχει τους λόγους της να εκδίδει τέτοιο διάταγμα, πάντως η απαγόρευση έχει σοβαρά ψεγάδια σε επίπεδο λογικής και ηθικής».  

Οι πέντε από τις επτά χώρες που βρίσκονται στη λίστα της απαγόρευσης ποτέ δεν είδαν πολίτες τους να πραγματοποιούν τρομοκρατικές ενέργειες εντός των ΗΠΑ. Για να βελτιώσει την ασφάλειά της, η Ουάσινγκτον πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα το ατέρμονο πρόβλημα της οπλοχρησίας.

Επιπλέον, το διάταγμα του Τραμπ δείχνει ότι η κυβέρνησή του δεν αναγνωρίζει την ευθύνη που χρειάζεται στον παγκόσμιο αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Χώρες όπως το Ιράκ, η Λιβύη και η Συρία, που βρίσκονται στη λίστα του αποκλεισμού, έχουν αποτελέσει θύματα της τρομοκρατίας διότι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις και άλλες δυνάμεις της Δύσης εσκεμμένα επενέβησαν για τα δικά τους συμφέροντα.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι εκατομμύρια Σύριοι, όπως και πολίτες άλλων χωρών της περιοχής, κατέληξαν άστεγοι και απελπισμένοι. Με την απαγόρευση, οι ΗΠΑ έκλεισαν την πόρτα τους σε πρόσφυγες που έπρεπε να δεχτούν.

Δίχτυ ασφαλείας δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να εγγυηθεί την απόλυτη ασφάλεια, αν η τρομοκρατία δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και ριζικά. Η κυβέρνηση του Τραμπ είναι αναγκαίο να συνεργάζεται και με άλλες χώρες, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική, κι «όχι απλά να επιδιορθώνει τους δικούς της φράκτες».

 

 

Tags: