Ρωσία: Βαράτε άφοβα και με τη βούλα- Ο Πούτιν αποποινικοποιεί την ενδοοικογενειακή βία!

Με νέο διάταγμα ο Ρώσος Πρόεδρος νομιμοποιεί τον ξυλοδαρμό "αν γίνεται πρώτη φορά"

Ρωσία: Βαράτε άφοβα και με τη βούλα- Ο Πούτιν αποποινικοπ

Παρά τις όποιες αντιδράσεις προέκυψαν το προηγούμενο διάστημα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τη χρήση της ενδοοικογενειακής βίας «όταν δεν επιφέρει τραυματισμό».

Τον νόμο παρουσίασε το υπουργείο υγείας και αποποινικοποιεί τη βία που προκαλεί τραύματα μικρής σημασίας, όπως εκδορές, μώλωπες, βλάβες μαλακών μορίων κι επιφανειακές πληγές. Έτσι, η ενδοοικογενειακή βία θεωρείται, πλέον, διοικητικό παράπτωμα κι όχι ποινικό αδίκημα, όπως παλιότερα, αρκεί να σημειώνεται για πρώτη φορά. Αν κάποιος διαπράττει, όμως, επιθέσεις σε βάρος άλλων ατόμων συστηματικά, τότε θα διώκεται ποινικά.

Όπως εξήγησε η Ρωσίδα βουλευτής, Γιελένα Μιζουλίνα, «αναφερόμαστε σε σωματικές επιθέσεις που δεν οδηγούν σε σοβαρούς τραυματισμούς, οι οποίοι χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης, αλλά σε οικογενειακές διαφορές που συχνά έχουν μικρές συνέπειες».

Ο νόμος αυτός, όπως εξηγούν οι νομοθέτες, αφορά κυρίως τους γονείς που θέλουν να τιμωρήσουν τα παιδιά τους, κόντρα στον μέχρι σήμερα νόμο που θέλει τους γονείς να φυλακίζονται για δύο χρόνια, αν δώσουν έστω κι ένα χαστούκι για να τα νουθετήσουν. 

Ο νέος νόμος μετατρέπει την ποινή των δύο χρόνων σε 15 ημέρες κράτηση, ενώ προβλέπεται και χρηματικό πρόστιμο ύψους 500 δολαρίων ή 40.000 ρουβλίων.

 

Οι αντιδράσεις 

 

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του κρατικού φορέα VTsIOM, έδειξε ότι 19% των Ρώσων εκτιμούν πως ο ξυλοδαρμός της συζύγου ή των παιδιών από τον σύζυγο (ή τη σύζυγο) είναι «αποδεκτός υπό ορισμένες συνθήκες».

Οι επικριτές, όμως, του νόμου προειδοποιούν ότι θα ενθαρρύνει την ενδοοικογενειακή βία και θα τροφοδοτήσει την εγκληματικότητα. «Ο νόμος αυτός θα καθαγιάσει τη βία και θα την καταστήσει αποδεκτή συμπεριφορά», δήλωσε ρητά ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, Γιούρι Σινέλτσικοφ.

Τα στοιχεία της αστυνομίας δείχνουν ότι 40% των βίαιων εγκλημάτων στη Ρωσία διαπράττονται εντός της οικογένειας, ενώ, το 2013, περισσότερες από 9.000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Οι ακτιβιστές, όπως είναι φυσικό, έχουν ήδη αντιδράσει. Ο Αντρέι Σινελνίκοβ, από τη φιλανθρωπική οργάνωση για την πρόληψη της βίας, Anna Centre, υποστηρίζει ότι το μήνυμα που το νομοσχέδιο αυτό δίνει στους Ρώσους είναι ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι έγκλημα.

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top