Ο κομάντο, Χακάν Τσαλισκάν, που ήταν ανάμεσα στους 12 των Ιμίων το 1996, μίλησε στο τουρκικό Ανατολού και προκάλεσε με τις δηλώσεις του για το τι συνέβη την τραγική εκείνη μέρα, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

«Η επιτυχία ήταν ολόκληρου του τουρκικού στρατού και όχι μόνο των 12 κομάντο που ανέβηκαν στα Ίμια στις 30 Ιανουαρίου του 1996» δήλωσε ο απόστρατος Τσαλισκάν. Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού λέει ότι αρχικά οι Έλληνες στρατιώτες δεν τους αντιλήφθηκαν όταν ανέβηκαν στην βραχονησίδα αλλά κατά το πρωί, όταν κάποιοι Έλληνες στρατιώτες τους είδαν, πανικοβλήθηκαν και διέφυγαν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο Τούρκος κομάντο δηλώνει έτοιμος να αναλάβει ξανά καθήκοντα εάν τον καλέσει η πατρίδα του, λέγοντας πως θέλει να αισθανθεί ξανά αυτόν τον αέρα για την πατρίδα του.

Ο Τσαλισκάν δήλωσε στο Ανατολού ότι είχε ξεκινήσει ως κομάντο, με τον τίτλο του υπαξιωματικού, στις δυνάμεις του ναυτικού το 1986 και αποστρατεύτηκε το 2009. Ήταν ανάμεσα στους 12 στρατιώτες που έκαναν την επιχείρηση στα Ίμια κατά την κρίση με την Ελλάδα.

«Η επιχείρηση μεγαλοποιείται αλλά για ένα άτομο που έχει εκπαίδευση κομάντο δεν ήταν μια πολύ υπερβολική επιχείρηση. Μετατρέψαμε σε πραγματικότητα ένα θέμα για το οποίο εκπαιδευτήκαμε. Με την επιχείρηση των Ιμίων η τότε κυβέρνηση έδειξε ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα δώσει σε κανέναν τα τουρκικά εδάφη», ανέφερε.

Ο κομάντο είπε ότι η διαταγή για συγκέντρωση δόθηκε το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου του 1996. «Βγήκαμε από το σπίτι μας και πήγαμε στην μονάδα μας. Κάναμε τις προετοιμασίες μας. Το βράδυ της 30ης Ιανουαρίου βγήκαμε στα Ίμια. Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές γι’ αυτό και δυσκολευτήκαμε λίγο. Δεν μείναμε πολύ εκεί. Πήγαμε το βράδυ στο νησί και μέχρι το πρωί πήραμε εκεί θέση. Μέχρι να βγούμε στο νησί και μετά δεν μας αντιλήφθηκαν. Κατά το πρωί μας αντιλήφθηκαν οι Έλληνες στρατιώτες που ήταν κοντά στην βραχονησίδα των Ιμίων από την πλευρά της Τουρκίας. Μόλις μας είδαν πανικοβλήθηκαν και από εκεί που ήταν διέφυγαν στην άλλη πλευρά. Μετά την διπλωματική κινητικότητα αποχωρήσαμε από το νησί».

Η επιχείρηση ήταν αποτέλεσμα της συντονισμένης εργασίας στοιχείων του τουρκικού στρατού. «Αυτή δεν ήταν επιτυχία μόνο των 12 στρατιωτών που ανέβηκαν στο νησί αλλά της βούλησης που έδειξε ολόκληρος ο τουρκικός στρατός και η διοίκησής του. Το αποτέλεσμα ήταν υπέρ της Τουρκίας χωρίς να ριχτεί ούτε μια σφαίρα στη βραχονησίδα των Ιμίων. Το αντίκτυπο ήταν πολύ σημαντικό. Μετά την επιχείρηση στα Ίμια, άλλαξε ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας και στη συνέχεια και η κυβέρνηση. Η πραγματοποίηση αυτής της επιχείρησης από την Τουρκία, παρά την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ήταν πολύ σημαντική», ανέφερε.

Στο μυαλό τους εκείνη τη στιγμή το μόνο που είχαν ήταν να πετύχει η επιχείρηση. «Για χρόνια είχαμε εκπαιδευτεί γι’ αυτό. Το κράτος γι’ αυτό πασχίζει για μας. Κάνεις τον σχεδιασμό σου, πιστεύοντας ότι δεν θα γυρίσεις. Αν εκείνη τη στιγμή κατά λάθος έπεφτε μια σφαίρα και  ξεκινούσε μάχη, μπορεί να μην επιστρέφαμε. Για όλα ήμασταν έτοιμοι. Σκεφτήκαμε ακόμη μέχρι και να βάλουμε τα βατραχοπέδιλα στα πόδια μας και να επιστρέψουμε κολυμπώντας», ανέφερε.

Ο Χακάν Τσαλισκάν είπε, επίσης, ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν όποιο καθήκον τους αναθέσουν. «Αν μας καλέσουν, πάμε χωρίς να το σκεφτούμε. Μπορεί να είναι τα Ίμια, μπορεί να είναι αλλού. Θέλω να πάω ξανά. Να αισθανθώ πάλι εκείνο τον αέρα, για την χώρα, για την πατρίδα, να κάνω κάτι. Είμαστε πάντοτε έτοιμοι. Προσφέρουμε εκπαίδευση στις ομάδες μας με την επονομασία ‘Μεγάλη Στιγμή’. Προσφέρουμε εκπαίδευση πώς να μένει κανείς εν ζωή στη φύση. Διατηρούμε τη φόρμα μας, κάνοντας τη δουλειά που ξέρουμε μέχρι την ημέρα που θα μας χρειαστούν. Μακάρι να μην μας χρειαστούν», συμπλήρωσε.

 

Tags: