«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΗΠΑ-Ε.Ε: Ομοβροντία δηλώσεων και τριγμοί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα

H πολιτική του νέου Προέδρου έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις

«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΗΠΑ-Ε.Ε: Ομοβροντία δηλώσεων κατά Τραμπ

Ένας νέος «ψυχρός» και ακήρυχτος πόλεμος φαίνεται πως έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Αμερική μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, με το που ανέβηκε στην εξουσία έχει φέρει τα πάνω-κάτω τόσο εντός της χώρας του (βλέπε διάταγμα για τη μετανάστευση), όσο και εκτός, με την Γηραιά Ήπειρο να δείχνει τα δόντια της στο νέο Πλανητάρχη.

Οι δηλώσεις είναι πολλές εκατέρωθεν, και έχουν όλες την ιδιαίτερη σημασία τους, καθώς διαφαίνεται μια σύγκρουση γιγάντων με αβέβαιη κατάληξη.

Από τη μία, ο Τραμπ έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στην πολιτική του προς την Ευρώπη και συγκεκριμένα προς το Βερολίνο, ενώ σύμβουλός του δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το ευρώ «μεταμφιεσμένο υποτιμημένο μάρκο», μέσω του οποίου η Γερμανία εκμεταλλεύεται την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ.

Και η Γερμανία όμως δεν αφήνει «κουβέντα» να πέσει κάτω, απαντώντας στις προκλήσεις της Ουάσινγκτον, με την Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει ξεκάθαρα:

«Η Γερμανία είναι μια χώρα που ανέκαθεν καλούσε την ΕΚΤ να ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική, όπως ακριβώς έκανε η Μπουντεσμπανκ πριν υπάρξει το ευρώ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία διαμηνύει στον Τραμπ πως θα αναζητήσει άλλους εμπορικούς εταίρους.

Ντάισελμπλουμ: Η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει άπραγη και να περιμένει τις εξελίξεις»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναζητήσει νέους διεθνείς εμπορικούς εταίρους στην περίπτωση που ο παραδοσιακός οικονομικός και πολιτικός τους σύμμαχος, οι ΗΠΑ, παλινδρομήσουν σε μια πολιτική προστατευτισμού», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Δεν ξέρουμε ακόμη εάν αυτό θα συμβεί. Η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει άπραγη και να περιμένει τι θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, και στο πεδίο του εμπορίου», τόνισε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

«Η συνεργασία μας με την Κίνα (...) είναι πολύ σημαντική. Από οικονομική άποψη, όλο και πιο πολύ, αλλά επίσης και από πολιτική», σημείωσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας.

«Εάν οι ΗΠΑ πράγματι επιλέξουν μια πιο προστατευτική, εσωστρεφή προσέγγιση (...και) δεν υποστηρίζουν πλέον το εμπόριο και τη συνεργασία, η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει αυτόν τον ρόλο με αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε ο Ολλανδός.

Ο Τουσκ καλεί σε ενότητα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καλεί σε ενότητα τα κράτη-μέλη της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις «επικίνδυνες προκλήσεις» της εποχής.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, σε έναν όλο και πιο πολωμένο εξωτερικό κόσμο, τόσοι πολλοί δηλώνουν ανοιχτά αντι-ευρωπαϊστές ή ευρωσκεπτικιστές στην καλύτερη περίπτωση. Ιδιαίτερα η αλλαγή στην Ουάσινγκτον βάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία δύσκολη κατάσταση, καθώς όπως φαίνεται η νέα διοίκηση θέτει υπό αμφισβήτηση τα τελευταία 70 χρόνια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», υπογραμμίζει ο Τουσκ.

Σε ένα γράμμα που απέστειλε στους 27 ηγέτες, ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στη Μάλτα (η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας δε, θα συμμετάσχει), ο κ. Τουσκ χαρακτηρίζει «ανησυχητικές» κάποιες δηλώσεις της νέας αμερικανικής διοίκησης, οι οποίες, σε συνδυασμό με την «επιθετική πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία», την αταξία στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και το εξτρεμιστικό ισλάμ, κάνουν το μέλλον της Ευρώπης «απρόβλεπτο».

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταγγέλλει την εθνικιστική και ξενοφοβική απειλή εντός της ΕΕ, καθώς και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η φιλο-ευρωπαϊκή ελίτ, καθώς είναι ορατές η «παρακμή της πίστης στην πολιτική ολοκλήρωση» της ΕΕ και η «υποταγή στα επιχειρήματα των λαϊκιστών».

Εξάλλου, σε μία προσπάθεια να τονώσει το πνεύμα ενότητας των 27, ο κ. Τουσκ στέλνει το μήνυμα ότι μόνο «ενωμένοι» μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές. «Πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι η αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα οδηγήσει στην αποκατάσταση κάποιας μυθικής, πλήρους κυριαρχίας των κρατών μελών της, αλλά στην πραγματική εξάρτησή τους από τις μεγάλες υπερδυνάμεις: Τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Μόνο μαζί μπορούμε να είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι», τονίζει ο ίδιος.

Μοσκοβισί: Ο Τραμπ μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη

Οι θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ υπέρ του προστατευτισμού έναντι της ΕΕ μπορούν παραδόξως να αποτελέσουν «μια ευκαιρία» για την Ευρώπη ενισχύοντας την ενότητά της, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συσφίξουν γρήγορα τις τάξεις τους», επειδή «μόνο η ένωση των Ευρωπαίων μπορεί να μας σώσει από την παρακμή», δήλωσε ο Μοσκοβισί..

«Ο Τραμπ μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη, η ευκαιρία μιας αναπήδησης, η ευκαιρία της ένωσης, αυτή της τόνωσης. Αυτό το νέο δεδομένο είναι φορέας ευκαιριών» για τους Ευρωπαίους, υποστήριξε ο Γάλλος.

«Ο "Τραμπισμός" μάς υποχρεώνει να ενωθούμε περισσότερο», πρόσθεσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν απερίφραστα το πρόσφατο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών επτά χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό κι όλων των προσφύγων.

Στο σημείο αυτό, «δεν μπορώ παρά να συμμεριστώ τις πεποιθήσεις της Άνγκελα Μέρκελ», δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε διακρίσεις στους πολίτες του κόσμου ανάλογα με τη θρησκεία τους, να στιγματίζουμε μια θρησκεία επειδή υπήρξε αυτή ή ή άλλη απειλή, και ο αντιμουσουλμανικός χαρακτήρας του διατάγματος αυτού δεν είναι αποδεκτός», επισήμανε.

«Αυτή η Αμερική δεν είναι σύμφωνη με τις αξίες που μας είναι κοινές, με αυτές που έκαναν το μεγαλείο αυτής της χώρας (των ΗΠΑ). Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε σ' αυτήν τον εαυτό μας», τόνισε ο Μοσκοβισί.

«Ο ρόλος της Ευρώπης είναι να οικοδομεί ανθρώπινες γέφυρες», να «διαφυλάσσει το ευρωπαϊκό μοντέλο το οποίο θεμελιώνεται στις μεσαίες τάξεις», να «μην απαρνηθεί τον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε ο γάλλος επίτροπος.

Τουσκ: Eξωτερική πρόκληση που απειλεί την συνοχή της Ε.Ε η πολιτική των ΗΠΑ-Καλεί τους "27" να μείνουν ενωμένοι

Από την πλευρά του, ως εξωτερική πρόκληση που απειλεί την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τη νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, σε επιστολή του προς τους 27 (πλέον) αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής, την ερχόμενη Παρασκευή, στη Μάλτα, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Τουσκ συμπεριλαμβάνει την κυβέρνηση Τραμπ, μαζί με την Ρωσία, την Κίνα και το ριζοσπαστικό Ισλάμ, ανάμεσα στις εξωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση. 

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατονομάζει τρεις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και ζητά από τους «27» να προετοιμαστούν, ώστε την 25η Μαρτίου στη Ρώμη, με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για την ίδρυση της ΕΟΚ», να δείξουν ότι όχι απλώς πρέπει, αλλά επιθυμούν να είναι ενωμένοι, καθώς αυτή είναι η μοναδική απάντηση στις τρεις αυτές απειλές.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρεται στην εξωτερική πρόκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία σχετίζεται με τη νέα γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο και πέριξ της Ευρώπης. 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα, ειδικά στις θάλασσες, στην επιθετική πολιτική της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας, στην τρομοκρατία και στο χάος σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, το ακραίο Ισλάμ και τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. 

«Όλα αυτά κάνουν το μέλλον μας εξαιρετικά απρόβλεπτο. Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, σε ένα όλο και πιο πιο σύνθετο εξωτερικό κόσμο, τόσοι πολλοί εμφανίζονται ανοιχτά αντιευρωπαϊστές ή ευρωσκεπτικιστές στην καλύτερη περίπτωση» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή του προέδρου Τουσκ, υπογραμμίζοντας ότι ιδιαίτερα η αλλαγή στην Ουάσινγκτον θέτει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια δύσκολη κατάσταση, καθώς η νέα κυβέρνηση θέτει υπό αμφισβήτηση τα τελευταία 70 χρόνια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
  
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε την αλλαγή στάσης στο εμπόριο από τις ΗΠΑ ως ευκαιρία για συνομιλίες με εταίρους που ενδιαφέρονται, την ίδια στιγμή που θα προστατεύουμε τς συμφέροντά μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον ρόλο της ως εμπορική υπερδύναμη, ανοιχτή σε άλλους εταίρους, προστατεύοντας τις επιχειρήσεις και τους πολίτες μας, δείχνοντας ότι ελεύθερο εμπόριο σημαίνει δίκαιο εμπόριο» σημειώνει, μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος Τουσκ καλεί τέλος τους «27» να μην παραδοθούν σε όσους επιθυμούν να καταστρέψουν την διατλαντική σχέση, χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε παγκόσμια τάξη και ειρήνη.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top