Δύο ημέρες μετά την επίθεση γοητείας στην Ουάσινγκτον, η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναγκάσθηκε σήμερα να καταγγείλει το διάταγμα Τραμπ που επιβάλλει απαγορεύσεις στη μετανάστευση, αφού προηγουμένως επικρίθηκε σφοδρά για την άρνησή της να το επικρίνει αρχικά.

«Η μεταναστευτική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι υπόθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών...αλλά δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτού του είδους την προσέγγιση», δήλωσε εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι.

Η Ντάουνινγκ Στριτ διευκρίνισε σήμερα ότι ζήτησε από την υπουργό Εσωτερικών Αμπερ Ραντ και τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να παρέμβουν προς τους αμερικανούς ομολόγους τους «για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των βρετανών πολιτών».

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είχε δηλώσει ότι «ο στιγματισμός με βάση την εθνικότητα είναι ολέθριος και πηγή διαχωρισμών».

Όμως, η αντίδραση της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι είναι καθυστερημένη: χθες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Τουρκία η πρωθυπουργός της Βρετανίας αρνήθηκε να επικρίνει την αμερικανική πρωτοβουλία, προκαλώντας μεγάλη πολεμική στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για τους πρόσφυγες», περιορίσθηκε να σχολιάσει η Μέι την επομένη της συνάντησής της με τον Τραμπ.

Η Μέρκελ υποστήριξε ότι μπορεί να παραβιάζεται η συνθήκη της Γενεύης

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι «η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ ευνοεί τον εξτρεμισμό». Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Λευκό Οίκο, προσπάθησε να εξηγήσει στον Αμερικανό Πρόεδρο τι ακριβώς προβλέπεται από τη Συνθήκη της Γενεύης και ποιες είναι οι υποχρεώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τους πρόσφυγες έναντι της παγκόσμιας κοινότητας. Εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «η Καγκελάριος εκφράζει τη λύπη της για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ προσφύγων και πολιτών από ορισμένες χώρες, την οποία εφαρμόζει η αμερικανική κυβέρνηση. Η κυρία Μέρκελ είναι πεπεισμένη ότι η αποφασιστική μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν δικαιολογεί τη γενικότερη καχυποψία εις βάρος ανθρώπων που έχουν κάποια συγκεκριμένη καταγωγή ή κάποιο συγκεκριμένο θρήσκευμα. Η Συνθήκη της Γενεύης ορίζει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δέχεται πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες, για ανθρωπιστικούς λόγους. Όλα τα κράτη που έχουν συνυπογράψει τη Συνθήκη είναι υποχρεωμένα να την τηρήσουν».

Tags: