Τους τελευταίους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Παλμύρας που είχαν μείνει «όρθιοι» κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι μαχητές του ISIS, που τον Δεκέμβριο ανακατέλαβαν την πόλη της κεντρικής Συρίας, κατέστρεψαν το περίφημο Τετράπυλον, ένα μνημείο με 16 κολώνες που έστεκε περήφανο στην είσοδο του Ρωμαϊκού Θεάτρου, ενώ από την μανία τους δεν γλίτωσε ούτε η πρόσοψη του αρχαίου Θεάτρου.

«Τοπικές πηγές μας ενημέρωσαν ότι το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) κατέστρεψε το Τετράπυλον, ένα μνημείο με 16 κολώνες, και δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν χθες Πέμπτη από τους συναδέλφους μας του πανεπιστημίου της Βοστώνης δείχνουν ζημιές και στην πρόσοψη του ρωμαϊκού θεάτρου», δήλωσε ο διευθυντής των συριακών αρχαιοτήτων Μααμούν Αμπντουλκαρίμ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Τετράπυλον είχε ανεγερθεί την εποχή του Διοκλητιανού, στα τέλη του 3ου αιώνα. Ήταν ένα τετράγωνο με τέσσερις κολώνες σε κάθε πλευρά. Από τις 16 κολώνες, μόνο η μία είναι η αρχική, ενώ οι άλλες είχαν ανακατασκευαστεί το 1963 από τσιμέντο από τη συριακή υπηρεσία αρχαιοτήτων. Οι αρχικές κολώνες ήταν από ροζ γρανίτη που είχε μεταφερθεί από την Αίγυπτο.

Το ρωμαϊκό θέατρο έχει εννέα σειρές κερκίδων. Χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα μετά Χριστόν. Κατά την πρώτη κατοχή της πόλης, από τον Μάιο 2015 έως τον Μάρτιο 2016, το ΙΚ είχε χρησιμοποιήσει το αρχαίο θέατρο για δημόσιες εκτελέσεις.

Tags: