Ο Τραμπ για την Ελλάδα: "Πρέπει να επιστρέψει στο νόμισμά της. Απλώς χάνουν τον χρόνο τους".

Η εξωτερική πολιτική παραμένει ένα αίνιγμα για την προεδρία Τραμπ.

Η εξωτερική πολιτική παραμένει ένα αίνιγμα για την προεδρία Τραμπ. Μέχρι αυτή την ώρα αυτά που γνωρίζουμε προέρχονται κυρίως από τις δηλώσεις του νέου προέδρου κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο Γιώργος Βλαβιανός μας εξηγεί κάποια βασικά σημεία.

Κανείς δεν γνωρίζει ποια ακριβώς θα είναι η εξωτερική πολιτική του νέου Αμερικανού προέδρου, καθώς δεν έχει ακόμη εκπονηθεί σαφώς.

Τη γνώμη του, λοιπόν, για την Ελλάδα τη γνωρίζουμε από τα περίφημα tweets. Δύο είναι τα κυριότερα τα οποία ανέβασε, το 2011 και το 2012.

 "Η Ελλάδα πρέπει να βγει από τον ευρώ και να επιστρέψει στο νόμισμά της. Απλώς χάνουν τον χρόνο τους", γράφει το ένα, ενώ το δεύτερο είναι πιο σαφές: «Οι ριψοκίνδυνες νομισματικές πολιτικές της Κεντρικής Τράπεζας θα δημιουργήσουν προβλήματα τα επόμενα χρόνια. Η Τράπεζα πρέπει να χαλιναγωγηθεί ή θα γίνουμε σύντομα Ελλάδα»

Στην Ευρώπη, ο Τραμπ δεν χαίρει εκτιμήσεως. Είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής. Ο νέος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι η πρώτη ευρωπαία πολιτικός που θα γίνει δεκτή στον Λευκό Οίκο άμεσα, θα είναι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Αναμένεται να κάνει οικονομική συμφωνία μαζί της γεγονός, που μπορεί να ερμηνευθεί ότι ως παράπλευρη απώλεια θα είναι η Γερμανία και κατ’ επέκτασιν η ΕΕ. Μόλις προχθές είχε πει ότι δεν τον ενδιαφέρει αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει ενωμένη ή διχασμένη.

Όσον αφορά στη Ρωσία, διίστανται οι απόψεις. Ο Τραμπ εμφανίσθηκε να έχει καλή σχέση με τον Πούτιν. Όμως οι αξιωματούχοι που διόρισε στις υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν τη Ρωσία κίνδυνο για τα αμερικανικά συμφέροντα. Απ' ότι φαίνεται οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας θα συνεχισθούν εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία  για τα πυρηνικά των δύο χωρών.

Κάθε Αμερικανός πρόεδρος, από το Ρίτσαρντ Νίξον και μετά, έχει δοκιμάσει ένα συνδυασμό 3 στρατηγικών όσον αφορά στην Κίνα. Πρώτον, προσεγγίζουμε τους Κινέζους διπλωματικά, κυρίως για να τους απομακρύνουμε από τη Ρωσία. Δεύτερον, στηρίζουμε την αστική τάξη με την ελπίδα να γίνουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Και τρίτον, περιορίζουμε τη στρατιωτική της ανάπτυξη. 

Ο Τραμπ θεωρεί τον ISIS και ό,τι απορρέει από αυτόν, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ΗΠΑ. Το προσφυγικό είναι ζήτημα που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως. Είναι ένα από τα ζητήματα που, κατά τον ίδιο, χειρίσθηκε λάθος η Άγκελα Μέρκελ. Πιστεύει ότι οι μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τους τρομοκράτες. Ο Τραμπ μας έχει πει ότι οι παράνομοι μετανάστες θα εκδιωχθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top