Η ορκωμοσία του "φιλόσοφου" Τραμπ-Οι απουσίες, η μαριχουάνα, οι διαδηλώσεις και τα αστυνομικά μέτρα

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

«Φρούριο» είναι η Ουάσινγκτον εν όψει της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή, η οποία θα «συνοδευτεί» από μπαράζ διαδηλώσεων.

Η αστυνομία εκτιμά ότι συνολικά 900.000 άνθρωποι, υποστηρικτές και αντίπαλοι του Τραμπ, θα συρρεύσουν για την τελετή, η οποία περιλαμβάνει την ορκωμοσία στα σκαλιά του Καπιτωλίου και την παρέλαση προς τον Λευκό Οίκο υπό το βλέμμα του συγκεντρωμένου πλήθους.

Περίπου 28.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, χιλιόμετρα κάγκελα, οδοφράγματα, απορριμματοφόρα γεμάτα με άμμο θα χρησιμοποιηθούν ως μέτρα ασφαλείας αποκλείοντας μία περιοχή έκτασης οκτώ τετραγωνικών χιλιομέτρων στο κέντρο της Ουάσινγκτον.

Έφθασε στην Ουάσινγκτον με την Μελάνια

Ο Τραμπ έφθασε την Πέμπτη στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουάσιγκτον, όπου θα ορκιστεί την Παρασκευή 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος εθεάθη χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα στο πλαίσιο υποχρεώσεων που είχε σχετικά με την τελετή ορκωμοσίας, ωστόσο αναχώρησε για να κοιμηθεί στη Νέα Υόρκη. Όπως επιτάσσει η παράδοση, ο μεγιστάνας θα κοιμηθεί το βράδυ της Παρασκευής στην Ουάσιγκτον στην επίσημη κατοικία Blair House. Και μετά την ορκωμοσία θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο.

Φορώντας σκούρο κοστούμι και μπλε γραβάτα ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής αποβιβάστηκε από το αεροσκάφος μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια, η οποία φόραγε γυαλιά ηλίου και ένα σκούρο παλτό. Μαζί τους ήταν και ο γιος τους Μπάρον.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση Άντριους όπου σταθμεύει το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.

Ο δισεκατομμυριούχος μετέβη αμέσως στο ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον το οποίο φέρει το όνομά του -το Trump International Hotel για να γευματίσει με τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται επίσης να συμμετάσχει με τον επόμενο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς σε μια τελετή στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον, στα περίχωρα της Ουάσιγκτον.

Κατόπιν θα εκφωνήσει ομιλία στο περιθώριο των συναυλιών και του σόου πυροτεχνημάτων που σχεδιάστηκαν εν όψει της τελετής ορκωμοσίας κοντά στο Μνημείο Λίνκολν, με τη συμμετοχή πολλών τραγουδιστών κάντρι.

Με φιλοσοφικές σκέψεις η ομιλία Τραμπ στην ορκωμοσία

Ο Τραμπ θα εκφωνήσει την Παρασκευή μία «πολύ προσωπική» ομιλία που θα είναι διανθισμένη από «φιλοσοφικές» σκέψεις, κατά δήλωση του εκπροσώπου του.

«Θα είναι μια πολύ προσωπική και ειλικρινής παρουσίαση του οράματός του για την χώρα» δήλωσε ο Σον Σπάισερ.

«Θα εξηγήσει τι σημαίνει να είσαι Αμερικανός, οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε» συνέχισε ο ίδιος, αναφέροντας μεταξύ άλλων εκείνες του τομέα των υποδομών και της εκπαίδευσης.

Τηρώντας μια μακροχρόνια παράδοση, ο Ντόναλντ Τραμπ θα εκφωνήσει την ομιλία στο πλαίσιο της ορκωμοσίας του στη δυτική πρόσοψη του Καπιτωλίου αφού ορκιστεί στη Βίβλο.

Με απουσίες αστέρων η ορκωμοσία

Πλήγμα για τον νέο πρόεδρο αποτελεί, ωστόσο, η περιορισμένη λάμψη των «αστέρων δεύτερης κατηγορίας», που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Τραμπ για να εμφανιστούν στις τελετές της ορκωμοσίας του. Εκτός από το γνωστό χορευτικό συγκρότημα των Ροκέτς, τη χορωδία της εκκλησίας των Μορμόνων και την πρώτη επιλαχούσα της μουσικής εκπομπής ριάλιτι «Αμερική Εχεις Ταλέντο» Τζάκι Εβάντσο, το συγκρότημα Three Doors Down και ο τραγουδιστής Τόμπι Κιθ, προστέθηκαν στο πρόγραμμα.

Σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει την άρνηση πολλών καλλιτεχνών –όπως ο Ελτον Τζον, οι Kiss, η Σελίν Ντιόν, ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, η Κέιτι Πέρι και ο Μόμπι– να εμφανιστούν, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Δεν θέλω διασημότητες. Ολοι οι διάσημοι “πρώτης γραμμής” ζητούν εισιτήρια για την ορκωμοσία. Δεν τους θέλω. Εγώ θέλω τον ΚΟΣΜΟ».

Την εμμονή του Τραμπ να εμπλακεί σε κάθε λεπτομέρεια της τελετής αποκάλυψε ο επικεφαλής της διοργάνωσης, Τομ Μπαράκ. «Ασχολείται με κάθε λεπτομέρεια. Τον εκλιπαρώ συνέχεια να επικεντρωθεί στη διοίκηση της χώρας και να αφήσει εμένα να ασχοληθώ με τα τραπέζια του δείπνου», είπε ο Μπαράκ.

Εισιτήριο για 200 δολάρια

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ακόμη και χθες το βράδυ, εισιτήρια για την τελετή ορκωμοσίας προσφέρονταν στην ιστοσελίδα μικρών αγγελιών Craigslist, έναντι 200 δολαρίων. Τα εισιτήρια για την ορκωμοσία Ομπάμα το 2009 είχαν φθάσει να πωλούνται έναντι 10.000 δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN την εποχή εκείνη. Σε μία κίνηση απελπισίας, η ομάδα του Τραμπ δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα διαφημίσεις στο Facebook και στο Instagram, προσκαλώντας τους Αμερικανούς στις τελετές ορκωμοσίας.

Αγνωστο παραμένει επίσης τι θα φορέσει σήμερα η νέα Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ.

Διαδηλώσεις

Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις αναμένεται να είναι η Πορεία των Γυναικών στην Ουάσινγκτον το Σάββατο, στην οποία οι διοργανωτές αναμένουν ότι θα συμμετάσχουν 250.000 άνθρωποι. Εκατοντάδες άλλες ανάλογες Πορείες Γυναικών αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Διαδήλωση κατά του Τραμπ είναι επίσης προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Πέμπτης από τον Πύργο του Τραμπ, στην οποία θα συμμετάσχουν ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ και οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Άλεκ Μπόλντουιν.

Μία μεγάλη ομάδα διαδηλωτών, η Disrupt J20, έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει διαδηλώσεις σε κάθε ένα από τα 12 σημεία ελέγχου που θα έχουν τοποθετηθεί στην Ουάσινγκτον και να εμποδίσει την πρόσβαση στο National Mall.

Μια από τις διαδηλώσεις θα συνοδεύεται από ένα σύννεφο καπνού, καθώς οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης της χρήσης μαριχουάνας πρόκειται να εκφράσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στον διορισμό από τον Τραμπ στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης του γερουσιαστή της Αλαμπάμα Τζεφ Σέσιονς, που αντιτάσσεται στη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top