Η πιο καυτή χρονιά: Το 2016 έσπασε το ρεκόρ…ζέστης!

Ανησυχούν οι επιστήμονες με τα νέα ευρήματα

Στοιχεία από τη ΝASA και την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Μ. Βρετανίας, οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το 2016 ήταν περίπου 0,07 βαθμούς κελσίου παραπάνω από το 2015. Μπορεί να ακούγεται μικρό το ποσοστό, είναι, όμως, ιδιαίτερα σοβαρό όταν μιλάμε για κλιματική αλλαγή.

Τα στοιχεία της NASA μιλούν για «το τρίτο συναπτό έτος που σπάει ρεκόρ ζέστης», κάνοντας λόγο για τα 2014 και 2015, που ήταν, επίσης, ιδιαίτερα ζεστά.

 

Μια σύνθετη εικόνα

 

Τα τελευταία συμπεράσματα δεν είναι τόσο σοκαριστικά για τους ερευνητές, καθώς περίμεναν αυτά τα αποτελέσματα από τις έρευνές τους. Τα σχεδιαγράμματα της NASA θέλουν το 2016 να είναι η πιο ζεστή χρονιά από το 1880, που ξεκίνησε να κρατά αρχείο θερμοκρασιών.

Ο δόκτωρ Γκάβιν Σμιντ, μίλησε στο BBC και είπε ότι μέχρι τώρα, το 2015 ήταν η πιο θερμή χρονιά. Το 2016, όμως, το πέρασε, με αύξηση 0.1-0.12 βαθμούς κελσίου στις παγκόσμιες θερμοκρασίες. «Δεν φαίνεται πολύ, αλλά αν υπολογίσεις αυτές τις μεταβολές χρόνο με τον χρόνο, το ποσοστό που προκύπτει είναι τεράστιο!».

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας, ειδικά σε περιοχές κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι επιστήμονες  βλέπουν ανησυχητικά και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στην αύξηση των θερμοκρασιών, ο βασικός, όμως, παράγοντας ήταν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τους ανθρώπους. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ανεξήγητη ζέστη στην Αρκτική, με τους πάγους να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα!

Αρκετές μετεωρολογικές υπηρεσίες παγκοσμίως έδωσαν στη δημοσιότητα τα σχεδιαγράμματά τους και όλες καταλήγουν στο ότι το 2016 έσπασε το ρεκόρ ζέστης!

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι το 2016 η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,07 βαθμούς κελσίου.

Η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία υποστηρίζει ότι η διαφορά στις θερμοκρασίες του 2016 από το 2015 είναι αμελητέα, επομένως πρέπει να μιλάμε για δυο πολύ ζεστές, διαδοχικές χρονιές, γεγονός ακόμα πιο επικίνδυνο.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ωκεανού και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, η μόνη χρονιά του 20ου αιώνα που κατάφερε να μπει στο ρεκόρ με τις 16 πιο ζεστές χρονιές, είναι το 1998, που έφτασε στην 7η θέση. Η περίοδος που μεσολαβεί από τότε μέχρι σήμερα έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο παγκοσμίως.

«Η Αρκτική θερμαίνεται δυο φορές πιο γρήγορα από το παγκόσμιο μέσο όρο. Το διαρκές λιώσιμο πάγων διαταράσσει τον καιρό, το κλίμα και τον ωκεανό», είπε ο ερευνητής Πέτερι Τάλλας του WMO στο BBC.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των επιστημόνων παγκοσμίως είναι το γεγονός ότι ο πλανήτης Γη φαίνεται να είναι, για ακόμα μια χρονιά, πιο ζεστός. Επιπλέον, με την εκλογή Τραμπ, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η πολιτική στήριξη κατά της κλιματικής αλλαγής θα πάψει να υπάρχει και κάτι τέτοιο θα ήταν τεράστιο λάθος.

Ο καθηγητής Μαρκ Μάσλιν, από το University College του Λονδίνου, θεωρεί την κλιματική αλλαγή μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα, η οποία, μάλιστα, «όλο και κλιμακώνεται».

Οι ερευνητές, τέλος, υποστηρίζουν ότι, πιθανότατα, το 2017 δεν θα σπάσει εκ νέου το ρεκόρ θερμοκρασίας, όμως θα είναι στις 5 πιο ζεστές χρονιές.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top