Η ζωή είναι άδικη: 8 άνθρωποι είναι πιο πλούσιοι από το μισό πληθυσμό της γης

Η κοινωνική ανισότητα στον πλανήτη χτυπάει κόκκινο

8 άνθρωποι πιο πλούσιοι απο το μισό πληθυσμό της γης

Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε πως υπάρχει κοινωνική ανισότητα και πως η ζωή είναι άδικη, πολύ καλά κάνατε και το πιστεύατε, καθώς μια έκθεση της ΜΚΟ «Oxfam GB» έρχεται να σας… επιβεβαιώσει.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε η Oxfam με αφορμή την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, στην Ελβετία, και τίτλο: «An Economy for the 99%», αναφέρεται πως η περιουσία των οκτώ πλουσιότερων ανθρώπων ανέρχεται στα 426 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία είναι ίση με το εισόδημα 3,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων!

Ναι καλά διαβάσατε. Η περιουσία των οκτώ πλουσιότερων δισεκατομμυριούχων του κόσμου είναι ίση με αυτή του μισού παγκόσμιου πληθυσμού που βρίσκεται σε συνθήκη φτώχειας.

Σύμφωνα με την έκθεση, από το 2015 η περιουσία των πλουσιότερων άνθρωπων του πλανήτη, που ανέρχονται στο 1%, είναι μεγαλύτερη από αυτή του υπόλοιπου παγκόσμιου πληθυσμού. Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, η έρευνα του οικονομολόγου Thomas Piketty, ο οποίος βρήκε ότι στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια το εισόδημα του μισού φτωχότερου πληθυσμού δεν έχει αυξηθεί καθόλου, ενώ εκείνο του πλουσιότερου πληθυσμού (1%) έχει αυξηθεί κατά 300%. 

Η έκθεση έχει σκοπό να τονίσει τις κοινωνικές ανισότητες που προκύπτουν από την ανισομερή κατανομή του πλούτου, μία παραδοχή που, σύμφωνα με την Oxfam, είχε γίνει και πριν από τέσσερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Μάλιστα, τονίζει ότι «ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται οι οικονομίες, αλλά και οι ίδιες οι αρχές που τις διέπουν, έχουν δημιουργήσει ένα ακραίο, μη βιώσιμο και άδικο μοντέλο».

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με τη σειρά του, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η διογκούμενη ανισότητα και η κοινωνική διαίρεση αποτελούν τους δύο βασικότερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία το 2017 και ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υποχώρηση των διαδικασιών παγκοσμιοποίησης.

«Φέτος αποτυπώνεται πιο ξεκάθαρα και με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος της ανισότητας. Είναι πιο σοκαριστικό από ποτέ. Είναι απίστευτο ότι η περιουσία μίας ομάδας ανθρώπων, που θα μπορούσε εύκολα να χωρέσει σε ένα αμαξάκι του γκολφ , είναι ίση με το 50% του φτωχότερου πληθυσμού παγκοσμίως», δήλωσε ο Mark Goldring, γενικός διευθυντής της Oxfam GB.

Να σημειώσουμε, πως οι  οκτώ πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο το 2016, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes είναι οι εξής:

  • Bill Gates – Καθαρή Αξία: 75 δισεκατομμύρια δολάρια

  • Amancio Ortega – Καθαρή Αξία: 67 δισεκατομμύρια δολάρια

  • Warren Buffet – Καθαρή Αξία: 60,8 δισεκατομμύρια δολάρια

  • Carlos Slim Helu – Καθαρή Αξία: 50 δισεκατομμύρια δολάρια

  • Jeff Bezos – Καθαρή Αξία: 45,2 δισεκατομμύρια δολάρια

  • Mark Zuckerberg – Καθαρή Αξία: 44,6 δισεκατομμύρια δολάρια 

  • Larry Ellison – Καθαρή Αξία: 43,6 δισεκατομμύρια δολάρια

  • Michael Bloomberg – Καθαρή Αξία: 40 δισεκατομμύρια δολάρια

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top