ΠΡΟΚΑΛΕΙ και πάλι ο Μπρέιβικ! «Έγινα ακόμα πιο εξτρεμιστής με την απομόνωσή μου»

Αμετανόητος στη δίκη που τον φέρνει αντιμέτωπο με το νορβηγικό κράτος

ΠΡΟΚΑΛΕΙ και πάλι ο Μπρέιβικ!

Αμετανόητος και προκλητικός εμφανίστηκε σήμερα στη δίκη που τον φέρνει αντιμέτωπο με το νορβηγικό κράτος ο ακροδεξιός Άντερς Μπέρνιγνκ Μπρέιβικ, ο οποίος το 2011 σκότωσε 77 νέους ανθρώπους που βρίσκονταν σε κατασκήνωση.

«Έγινα πιο εξτρεμιστής. Ήμουν από την αρχή, αλλά αυτά τα πέντε τελευταία χρόνια, έγινα ακόμα πιο πολύ», είπε ο Μπρέιβικ στο δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της εξέτασης της έφεσης που έχει ασκήσει το κράτος, αφού πέρσι καταδικάσθηκε για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τις συνθήκες κράτησης του ακροδεξιού δολοφόνου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπρέιβικ, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό είχε καταδιώξει για περισσότερο από μία ώρα τους συμμετέχοντες σε μια θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί στο νησί Ουτόγια, εκτελώντας εν ψυχρώ 69 από αυτούς, στην πλειοψηφία τους έφηβοι.

Λίγο νωρίτερα είχε σκοτώσει άλλους οκτώ ανθρώπους στο Όσλο, πυροδοτώντας βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης.

Τον Αύγουστο του 2012 μάλιστα καταδικάσθηκε σε 21 χρόνια φυλακή που μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον.

Ο Μπρέιβικ κρατείται σε χώρο που διαθέτει τρία κελιά, στα οποία υπάρχουν τηλεοράσεις, βιντεοπαιχνίδια και όργανα γυμναστικής.

Ακόμα κι έτσι όμως, το κράτος της Νορβηγίας καταδικάσθηκε τον περασμένο Απρίλιο για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που παραβιάζει το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, λόγω της παρατεταμένης απομόνωσής του.

«Αυτό το καθεστώς φυλάκισης καθιστά τον κρατούμενο πνευματικά ευάλωτο», δήλωσε ο δικηγόρος του, ενώ ο ίδιος δήλωσε: «Έχω επηρεασθεί σοβαρά από την απομόνωση και η ριζοσπαστικοποίηση είναι ίσως η πιο σοβαρή συνέπεια της απομόνωσής μου».

Από την πλευρά του το κράτος αμφισβητεί ότι είναι απομονωμένος και σημειώνει ότι δίνονται στο Μπρέιβικ πολλές δραστηριότητες, όπως αλληλογραφία με τον έξω κόσμο και τις πολυάριθμες αλληλεπιδράσεις που έχει με τα πρόσωπα που τον επιβλέπουν, το ιατρικό προσωπικό, τους πάστορες, τους συνηγόρους του και με τον σωφρονιστικό επισκέπτη.

Η δίκη διεξάγεται στη φυλακή του Σίεν όπου είναι φυλακισμένος ο Μπρέιβικ, πρόκειται να διαρκέσει έως τις 18 Ιανουαρίου και η ετυμηγορία αναμένεται τον Φεβρουάριο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top