Αφήνει την Μελάνια και αγκαλιάζει τον Πούτιν ο Τραμπ-Πυρά κατά της Κίνας και της Β.Κορέας

Ανοίγει τα χαρτιά της εξωτερικής του πολιτικής λίγο πριν πάει στον Λευκό Οίκο

Τραμπ Ρωσία ΗΠΑ Κίνα

Βαλίτσες για τον Λευκό Οίκο ετοιμάζει ο Ντόναλντ Τραμπ και όπως φημολογείται μαζί του -εκτός των άλλων- θα έχει 470 συνεργάτες, όταν θα αναλάβει -σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες- τα ηνία μιας διχασμένης Αμερικής… 

Τα προβλήματα και τα μέτωπα είναι πολλά… Ειδικά στην εξωτερική πολιτική, υπάρχουν αρκετά ανοιχτά θέματα για την Αμερική. 

ΠΥΡΑ ΤΡΑΜΠ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ άσκησε κριτική στην Κίνα την Δευτέρα, κατηγορώντας την ότι ενώ έχει ωφεληθεί από τις οικονομικές της σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν βοηθά στον έλεγχο της Βόρειας Κορέας.

«Η Κίνα έχει βγάλει τεράστια ποσά χρημάτων και πλούτη από τις ΗΠΑ με εντελώς μονόπλευρο εμπόριο, αλλά δεν βοηθά με τη Βόρεια Κορέα. Ωραία», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα ολοκληρώσει την κατασκευή πυρηνικού όπλου ικανού να φθάσει τις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. «Δεν θα συμβεί», τόνισε. 

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η απομονωμένη χώρα με την πυρηνική ικανότητα είναι σχεδόν έτοιμη να κάνει δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, μολονότι μερικοί ειδικοί έχουν δηλώσει ότι η χώρα απέχει κατά πολλά χρόνια από το να μπορέσει να αποστείλει πύραυλο με πυρηνική κεφαλή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΘΕΡΜΟ ΕΙΔΥΛΛΙΟ ΜΕ ΡΩΣΙΑ 

Την ίδια ώρα, o Τραμπ... ανοίγει την αγκαλιά του στον Πούτιν, διαχωρίζοντας τη θέση του από την άποψη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τον ρόλο της Ρωσίας στις υποκλοπές ηλεκτρονικών μηνυμάτων που έγιναν προεκλογικά στις ΗΠΑ, αλλά κι αναφορικά με τις καταγγελίες ότι η Μόσχα προσπάθησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Η Κέλιαν Κόνγουεϊ, υψηλόβαθμη σύμβουλος του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τη στάση αμφισβήτησης που τηρεί ο ίδιος αναφορικά με τη ρωσική εμπλοκή στις κυβερνοπειθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ.

«Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ λαμβάνει ενημερώσεις σε ζητήματα πληροφοριών για τις οποίες ούτε εγώ, αλλά ούτε κι εσείς έχετε γνώση», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια στο CNN.

Η Κόνγουεϊ από την πλευρά της, υποστήριξε ότι οι υποκλοπές έγιναν θέμα επειδή οι Δημοκρατικοί έχασαν τις προεδρικές εκλογές του 2016. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι ο Τραμπ αναμένεται να έχει μία ενημέρωση σε θέματα πληροφοριών κι ασφάλειας μέσα στην εβδομάδα στον πύργο του, στη Νέα Υόρκη.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι προσπάθειες των υπηρεσιών ασφάλειας δεν πρέπει να παρεμβαίνουν με τίποτα στην πολιτική. Από την άλλη μεριά, πιστεύουμε ότι και η πολιτική δεν πρέπει να επεμβαίνει στην αποστολή των μυστικών υπηρεσιών», τόνισε η ίδια.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, είχε αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για παρέμβαση μέσω κυβερνοεπίθεσης στο αποτέλεσμα των εκλογών. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε αμέσως μετά ως αντίμετρα την απέλαση Αμερικανών διπλωματών. Τελικά με παρέμβαση του Ρώσου προέδρου, Β.Πούτιν, δεν απέλασαν τους αμερικανούς διπλωμάτες. Το σκηνικό πάντως θύμισε  εικόνες Ψυχρού Πολέμου σε μια πιο σύγχρονη τεχνολογικά εκδοχή. 

Το κλίμα μεταξύ Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου παρέμενε ψυχρό εδώ και καιρό. Η τελευταία ρωσο-αμερικανική επαφή είχε γίνει στο Περού, όπου ο Ομπάμα είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις σφαγές στο Χαλέπι και είχε επισημάνει την αφοσίωση των ΗΠΑ στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι «υπήρχαν ξεκάθαρες διαφορές στην πολιτική».  Μετά τα γεγονότα στο Χαλέπι ο πάγος επεκτάθηκε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top