Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι φρικιαστικές φωτογραφίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Shahrvand και απεικονίζουν άστεγους και τοξικομανείς, να κοιμούνται μέσα σε άδειους τάφους στο νεκροταφείο του Σαχριγιάρ, δυτικά της Τεχεράνης.

 Οι αποτροπιαστικές φωτογραφίες αναδημοσιεύονται συνεχώς στα social media, προκαλώντας οργή, ενώ ο διάσημος σκηνοθέτης Ασγάρ Φαρχάντι έγραψε στον πρόεδρο Χασάν Ροχανί για να εκφράσει την «ντροπή» του, λέγοντας:

«Είδα το ρεπορτάζ για τη ζωή των ανδρών, γυναικών και παιδιών στους τάφους του νεκροταφείου στα περίχωρα της Τεχεράνης και όλο μου το είναι γέμισε ντροπή και δάκρυα», έγραψε ο Ασγάρ Φαρχάντι στην επιστολή προς τον πρόεδρο Ροχανί που δημοσιεύθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας πως:

«Θέλω να μοιραστώ την ντροπή μου μαζί με όλους όσοι είχαν θέσεις ευθύνης τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα».

Εκτός από τις φρικιαστικές φωτογραφίες, η εφημερίδα Shahrvand φιλοξένησε και δηλώσεις των ανθρώπων που κοιμούνται σε άδειους, σκαμμένους από πριν τάφους:

«Δεν είμαστε ανθρώπινα όντα; Είμαστε ξένοι; Δεν είμαστε Ιρανοί;» είπε ένας άστεγος στον δημοσιογράφο της εφημερίδας.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΡΟΧΑΝΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΦΑΡΧΑΝΤΙ:

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση,  ο Πρόεδρος Ροχανί απάντησε πως:

«Κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί σε μία μεγάλη χώρα σαν το Ιράν άνθρωποι να κοιμούνται σε τάφους. Εχω ακούσει να γίνεται λόγος για άστεγους που κοιμούνται κάτω από γέφυρες ή στα μετρό ξένων χωρών, αλλά έχω ακούσει λιγότερο να μιλάνε για ανθρώπους που κοιμούνται σε τάφους».

Ο τοπικός περιφερειάρχης επιφορτίσθηκε με την αντιμετώπιση του θέματος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Shahrvand, οι πενήντα περίπου άνδρες και γυναίκες που κατοικούσαν στους τάφους απομακρύνθηκαν με την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας από το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο εισαγγελέας του Σαχριγιάρ, πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Τεχεράνη, δήλωσε ότι οι τοξικομανείς θα σταλούν σε κέντρα αποτοξίνωσης.

Η φτώχεια έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια στο Ιράν, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ποσοστό των άπορων πέρασε από το 10,6% το 2014 στο 12,7% το 2016, τη στιγμή που η ανεργία των νέων από 15 έως 29 ετών έφθασε στο 27%.


 

Tags: