Κρατούν σφιχτά ο ένας το χέρι του άλλου. Συμβολική η χειρονομία της Ανγκελα Μέρκελ και του Γιόακιμ Γκάουκ στην δέηση που έγινε για τους νεκρούς στην εμβληματική εκκλησία του Αυτοκράτορα Γουλιέλμου, ακριβώς δίπλα στον τόπο της τραγωδίας στο Βερολίνο.

Πένθιμες μελωδίες και ο κόσμος ενωμένος σαν γροθιά απέναντι στον παραλογισμό, τον τρόμο και την οδύνη.

Δάκρυα και σιωπή. Οι σοροί από λουλούδια όλο και μεγαλώνουν. Φλόγες από κεριά για τις αδικοχαμένες ψυχές. Συγκινητικά μηνύματα όπως: "Το φως είναι πιο ισχυρό από το σκοτάδι", " Η αγάπη και η σκέψη μας μαζί σας".

Την Τετάρτη, πλήθος κόσμου τραγούδησε στο σημείο του αιματοκυλίσματος.

Το βράδυ της Τρίτης, η πύλη του Βραδεμβούργου έγινε τόπος προσκυνήματος. Βάφτηκε στα χρώματα της σημαίας της Γερμανίας και της σημαίας του Βερολίνου.

Από τους 12 νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί οι έξι και είναι Γερμανοί. Ο Ινιάκι, 21 ετών, από την ισπανική πόλη Μπιλμπάο βγήκε ζωντανός από τον εφιάλτη. Βρίσκεται στην Ισπανία με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Εράσμους και είχε πάει στη χριστουγεννιάτικη αγορά με δύο φίλες του.  Ήταν εκεί όταν το τρελό φορτηγό όρμησε από το πουθενά πάνω στο πλήθος. Ο Ινιάκι τραυματίστηκε και έχει πάθει σοκ, αλλά ζει. Η Φαμπρίτσια ντι Λορέντζο από την Ιταλία πάλι αγνοείται. Οι δικοί της έχουν πνιγεί στην αγωνία.

Ο Γερμανός πρόεδρος Γκάουκ επισκέφτηκε τραυματίες στο νοσοκομείο και εξήρε το θάρρος τους.

Παρά τη θλίψη οι Γερμανοί πλημμυρίζουν θαρραλέα τις χριστουγεννιάτικες αγορές στις άλλες γερμανικές πόλεις.

Στο γήπεδο της Μπορούσια Ντόρτμουντ, η οικοδέσποινα ομάδα και η φιλοξενούμενη Άουσμπουργκ τήρησαν μαζί με όλους τους θεατές ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των  θυμάτων και η μαύρη κορδέλα του πένθους εμφανίστηκε στη γιγαντο-οθόνη.

 

Tags: