Οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη

Τι αναφέρουν δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου

Ανεπηρέαστες οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας μετά τη δολοφονία

Ψυχραιμία… Αυτή είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν η Ρωσία και η Τουρκία τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, με τα δημοσιεύματα στον ρωσικό Τύπο να αναφέρουν ότι το τραγικό αυτό γεγονός δε θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Kommersant, ο Ρώσος πρέσβης πυροβολήθηκε από αστυνομικό, ο οποίος φέρεται να είχε επαφές με εξτρεμιστικά στοιχεία, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο πλευρές επέλεξαν να συνεχίσουν τις επαφές τους, ειδικά όσον αφορά στο θέα της Συρίας.

«Οι δυο χώρες βρίσκονται σε σταθερή πορεία προσέγγισης και αποκατάστασης των σχέσεων που είχαν διαταραχθεί μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά», αναφέρει η εφημερίδα και βασιζόμενη στο γεγονός ότι ο δράστης δήλωσε ότι η πράξη του αποτελεί εκδίκηση για την τραγωδία στο Χαλέπι, δεν αποκλείει η πράξη του να είναι εκδίκηση προς τη Ρωσία.

«Είναι πιθανόν οι τρομοκράτες να είχαν ως στόχο να εκδικηθούν τη Ρωσία για τις πράξεις της στη Συρία και να οδηγήσουν σε αποτυχία την ρωσο-τουρκική προσέγγιση. Αλλά δεδομένων των πρώτων δηλώσεων των εκπροσώπων των δύο χωρών, αυτός ο στόχος δεν πραγματοποιήθηκε», σημειώνει η εφημερίδα.

Για να στηρίξει μάλιστα το επιχείρημά του αυτό, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν ανέβαλε την επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου θα συζητήσει σήμερα την κατάσταση στη Συρία με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν.

Στο ίδιο κλίμα και η εφημερίδα RBK που σημειώνει ότι η δολοφονία του Ρώσου διπλωμάτη δεν είναι πιθανόν να προκαλέσει νέα επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα.

«Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν ήδη δηλώσει ότι η τραγωδία αυτή δεν είχε άλλο αποτέλεσμα από το να τις ενώσει», γράφει η Gazeta. ru.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η δολοφονία του Καρλόφ είχε στόχο να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αυτό δε θα συμβεί.

Από τη Μόσχα, όπου βρίσκεται, τόνισε ακόμα ότι Τούρκοι και Ρώσοι ειδικοί θα συνεργαστούν, ώστε να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες της υπόθεσης, διαβεβαιώνοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα συνεχιστεί και σε άλλους τομείς. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top