Έφυγαν χιλιάδες ΨΥΧΟΥΛΕΣ, ήρθαν ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ-Το Χαλέπι ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ τον ΠΟΛΕΜΟ

Συγκλονιστικές εικόνες από μια πόλη που έχασε ανθρώπους, αξία και ιστορία

Το Χαλέπι πριν και μετά τον πόλεμο

Το ρολόι σταμάτησε στη Συρία στις 15 Μαρτίου του 2011 όταν,στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης, μικρές διαδηλώσεις καταστάλθηκαν βίαια στη πρωτεύουσα της χώρας την Δαμασκό, από το καθεστώς που κυβερνούσε επί 45 χρόνια δια του προέδρου Χάφεζ αλ Άσαντ και στη συνέχεια του διαδόχου του και γιου του, του Μπασάρ.

Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων έφερε αντίδραση. Και αυτή περαιτέρω καταστολή από τις δυνάμεις του Άσαντ. Ακολούθησε σύγκρουση που μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο, με περισσοτέρους από 300.000 νεκρούς μέσα σε πέντε χρόνια και τον μισό πληθυσμό της χώρας να έχει εκτοπιστεί.

Παράλληλα, ο πόλεμος στη Συρία ανέδειξε την εξτρεμιστική δύναμη του Ισλαμικού Κράτους. Η ανάδυση του χαλιφάτου του Αλ Μπαγκνταντί αλλά και πολλές άλλες κοινωνικές, πολιτικές αλλά και πολιτισμικές συγκυρίες εξάπλωσαν ένα κύμα τζιχαντιστικών... προσδοκιών σε όλο τον κόσμο. Οι επιθέσεις και οι απειλές στην Ευρώπη πολλαπλασιάζονται.

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος το 2011, ο πληθυσμός της Συρίας κυμαινόταν στα 20.000.000. Στις 19 Ιουλίου 2012 μια συνεχιζόμενη στρατιωτική αντιπαράθεση ξεκίνησε στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Από τότε όλα άλλαξαν σε μια από τις αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις στον κόσμο, η οποία είναι πλέον αγνώριστη, όπως θα δείτε και στις εικόνες που ακολουθούν.

Οι γειτονικές χώρες της Συρίας έχουν δεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες, όπως η Τουρκία, όπου ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 800.000 σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ωστόσο όλο και περισσότεροι πλέον προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο. «Το 2014, περίπου 3.500 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν τη Mεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Το Σεπτέμβριο του 2015, για πρώτη φορά ανοικτά σε αυτά τα 5 χρόνια της σύρραξης, γίνεται η πρώτη ανοικτή παρέμβαση κάποιας Μεγάλης Δύναμης: η Ρωσία στέλνει στρατεύματα με την αιτιολογία να καταστείλει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.  Ωστόσο, ο  Άσαντ δεν κάνει πίσω, αντιθέτως παραμένει στον θώκο του και διαμηνύει πως δεν φεύγει.

Μετά από πέντε χρόνια ο συριακός εμφύλιος έχει εξαφανίσει κάθε ίχνος του ένδοξου παρελθόντος του Χαλεπίου, ενώ η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και εκκένωση της πόλης έχει οδηγήσει στην σταδιακή απομάκρυνση των αμάχων, οι οποίοι βλέπουν κάθε μέρα τις ζωές τους να κινδυνεύουν.

Ακολουθούν ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ με το Χαλέπι πριν και μετά τον πόλεμο.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top