Οργή στο Βερολίνο για Ερντογάν- Χριστούγεννα: Παρέμβαση ΥΠΕΞ- Πολεμικές δηλώσεις βουλευτών

«Δεν θα μας λέει τι θα διδάσκουμε στα παιδιά μας» λέει ο Γιουνγκ, από το κόμμα της Μέρκελ

Οργή στο Βερολίνο για Ερντογάν- Χριστούγεννα: Παρέμβαση ΥΠΕΞ- Πολεμικές δηλώσεις βουλευτών

Οργή έχουν προκαλέσει στο Βερολίνο οι κινήσεις του Ερντογάν και των τουρκικών αρχών να απαγορεύσουν σε γερμανικό σχολείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γερμανία, να γιορτάσει τα Χριστούγεννα!

Με πολλούς να κάνουν λόγο για αντίποινα στους Γερμανούς από τον «Σουλτάνο» λόγω της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, η αντίδραση του γερμανικού ΥΠΕΞ ήταν άμεση: «Δεν καταλαβαίνουμε την αιφνιδιαστική απόφαση της ηγεσίας του Λυκείου της Κωνσταντινούπολης. Είναι πολύ κρίμα που η παράδοση της διαπολιτισμικής ανταλλαγής την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα απαγορεύτηκε σε ένα σχολείο με μεγάλη ιστορία γερμανο-τουρκικής φιλίας».

Κάποιοι βέβαια, όπως ένας από τους συνεργάτες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ήταν πιο σκληροί από την ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ. 

«Είναι απόλυτα απαράδεκτο» είπε -σύμφωνα με την Deutsche Welle- ο Φρανκ Γιόζεφ Γιούνγκ, βουλευτής του κόμματος της Μέρκελ, υπεύθυνος για θέματα θρησκείας. «Αν η Γερμανία χρηματοδοτεί τους δασκάλους σε αυτό το σχολείο, έχει δικαίωμα να λέει τι θα διδάσκουν» είπε ο Γερμανός βουλευτής και κάλεσε την κυβέρνηση της Μέρκελ «να το κάνει αυτό σαφές στην Άγκυρα».

Γερμανοί πολιτικοί «βλέπουν» την απόφαση των τουρκικών αρχών ως ένα μέρος μιας μεγαλύτερης αλλαγής που επιχειρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αποσπάσει την Τουρκία από τον "κοσμικό" χαρακτήρα της. Ο δε Σεβίμ Νταγκντελεν, βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, προχώρησε ακόμη περισσότερο: χαρακτήρισε την απόφαση δείγμα ισλαμικής δικτατορίας στην Τουρκία.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top