​Το είπε και το έκανε ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος είχε πει ότι αν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές θα παραιτηθεί από το αξίωμα του Πρωθυπουργού της Ιταλίας.

Σήμερα, λοιπόν, αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Γερουσία με 173 «ναι» έναντι 108 «όχι», πήγε στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, για να υποβάλει επισήμως την παραίτησή του.

«Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε. Στις 19.00 (τοπική ώρα) η επίσημη παραίτηση. Σας ευχαριστώ όλους και ζήτω η Ιταλία» έγραψε ο Ρέντσι στο Twitter.

Πράγματι, το αμέσως επόμενο ραντεβού του Ιταλού πρωθυπουργού ήταν με την κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου και αποφασίστηκε η πρόταση του Ρέντσι στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζο Ματαρέλα, με τον οποίο συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στις 20.00 (ώρα Ελλάδος).

Μετά, λοιπόν, και την επίσημη παραίτησή του και από την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις στην προεδρία της Ιταλίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση και να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση έως τα Χριστούγεννα.