​Νέα ένταση προκλήθηκε στις σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας, όταν η αντιπρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Αϊσενίρ Μπαντσεκαπιλί κρατήθηκε για λιγότερο από μια ώρα στο αεροδρόμιο της Κολωνίας την περασμένη Δευτέρα, επειδή υπήρξε πρόβλημα με τα ταξιδιωτικά της έγγραφα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, Hurriyet, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διέταξε τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβολούτ Τσαβούσογλου να δράσει, ο οποίος με τη σειρά του κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα να δώσει εξηγήσεις.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο περιστατικό σε ομιλία του την Τετάρτη και τόνισε πως η Τουρκία θα πρέπει να προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση που οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό δεν υποστούν κυρώσεις. «Δέχεστε και φιλοξενείτε τρομοκράτες, αλλά αναγκάζετε την αντιπρόεδρο της Βουλής αυτής της χώρας να περιμένει με τις ώρες στο αεροδρόμιο. Δεν θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο και σε αυτούς; Και μετά λένε τον Ερντογάν δικτάτορα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αντίποινα εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Πολλοί τρομοκράτες κυκλοφορούν άνετα στην Ευρώπη παρότι η Τουρκία έχει απαιτήσει την έκδοσή τους», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, φανερά εκνευρισμένος.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η αντιπρόεδρος της Βουλής έχασε το διαβατήριό της και το τουρκικό προξενείο της προμήθευσε με ένα προσωρινό έγγραφο για τη μετακίνησή της. Η γερμανική αστυνομία, ωστόσο, δεν δέχτηκε -αρχικώς- το έγγραφο, με αποτέλεσμα η κυρία Αϊσενίρ Μπαντσεκαπιλί να αποσυρθεί στο αρμόδιο γραφείο και να... ελεγχθεί.

«Δεν δέχονταν το προσωρινό διαβατήριο. Παρότι τους είπα ότι είμαι η αντιπρόεδρος της τουρκικής βουλής και βουλευτής, εκείνοι μου απάντησαν ότι “αυτό δεν μας ενδιαφέρει”. Τότε πήγαν εμένα και την αδελφή μου στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου, όπου μας κράτησαν για 45 λεπτά παρότι τους είπαμε ότι θα χάναμε το αεροπλάνο. Ήμουν έξαλλη», δήλωσε η ίδια στα τουρκικά ΜΜΕ. Μάλιστα, δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στην ΕΕ λέγοντας πως «"αυτή είναι η Ευρωπαϊκή σας Ένωση; Δεν θέλουμε τέτοια Ε.Ε” τους φώναξα και αυτοί με απείλησαν για να σωπάσω».

Η τουρκική βουλή χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το συγκεκριμένο επεισόδιο και το καταδίκασε επισήμως.