​Ο Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Γαλλίας κι έτσι ο Φρανσουά Ολάντ διόρισε στη θέση νέο πρωθυπουργό τον μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος και θα αναλάβει καθήκοντα για τους επόμενους πέντε μήνες.

«Πρόκειται για μια ισχυρή προσωπικότητα που έχει μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα του κράτους», ανέφερε πηγή από το περιβάλλον του προέδρου.

cazeneuve_10.jpg

Ο Καζνέβ είναι 53 ετών, γιος δασκάλου κι ανήκει στο στενό περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ. Υπήρξε εκπρόσωπός του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012 και όπως αναφέρει η Le Monde είναι το πρόσωπο για όλες τις δύσκολες αποστολές.

Το 2012 ο Μπερνάρ Καζνέβ ορίστηκε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και το 2013 Οικονομικών. Είναι πάρα πολύ εργατικός, ενώ τον Απρίλιο του 2014 έγινε υπουργός Εσωτερικών, παίρνοντας πάλι τη θέση του Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ορίστηκε πρωθυπουργός.

Θεωρείται ένας ιδιαίτερα διακριτικός πολιτικός, μιλάει χαμηλόφωνα και δεν είναι υπερόπτης. Χειρίστηκε ως υπουργός Εσωτερικών τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, την Νίκαια, αλλά και τη δολοφονία του ιερέα Χαμέλ στην εκκλησία του Σεν Ετιέν ντι Ρουβρέ.

Από το Νοέμβριο του 2015 αναγκάστηκε να διαχειριστεί και την προσφυγική κρίση, αλλά και τις μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία εναντίον του νόμου για τα εργασιακά.

bernard1.jpg
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα που Ολάντ και Βαλς βρισκόντουσαν σε τροχιά σύγκρουσης για την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, ο Καζνέβ δε μίλησε ποτέ δημόσια και δεν πήρε θέση.

Οι σχέσεις του με τον Ολάντ έχουν φιλικές σχέσεις, καθώς το καλοκαίρι του 2015 ο Γάλλος πρόεδρος είχε παραστεί στο γάμο του με την ίδια γυναίκα από την οποία είχε πάρει διαζύγιο και μητέρα των παιδιών του.