​Ο συμβολισμός των εικόνων είναι πολλές φορές αρκετά δυνατός και αυτό ισχύει και για τη φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα η La Repubblica και στην οποία απεικονίζονται η Άνγκελα Μέρκελ, με τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ματέο Ρέντσι.

Η Γερμανίδα καγκελάριος περιστοιχίζεται από πέντε ηγέτες, οι οποίοι είτε έχουν εγκαταλείψει την εξουσία, (βλέπε Ντέιβιντ Κάμερον μετά το Brexit), είτε θα το κάνουν σύντομα, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα που αποχωρεί από την προεδρία των ΗΠΑ, ο Φρανσουά Ολάντ, που ανακοίνωσε ότι δε θα διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας και ο Ματέο Ρέντσι που σε λίγες ώρες θα ανακοινώσει και επίσημα την παραίτησή του μετά το δημοψήφισμα στη χώρα του.

Η μοναδική που καταφέρνει να στέκεται όρθια είναι η Άνγκελα Μέρκλε, η οποία ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία της χώρας της, αν και οι καλά γνωρίζοντες ξέρουν ότι το προσφυγικό την έχει κάνει πιο τρωτή.

5igetes.jpg

«Η πτώση των ηγετών σε μια φωτογραφία: Κάμερον, Ομπάμα, Ολάντ, Ρέντσι. Μόνο η Μέρκελ αντιστέκεται», είναι ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας.

«Η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν από περίπου 5 μήνες, αλλά φαίνεται να αποτυπώνει μια πολιτική εποχή του παρελθόντος. Πέντε ηγέτες μαζί: Κάμερον, Ομπάμα, Ολάντ, Ρέντσι, Μέρκελ. Όλοι ''πέφτουν'' σαν τους ''10 Μικρούς Ινδιάνους'' της Αγκάθα Κρίστι», συνεχίζει η εφημερίδα και καταλήγει:

«Το Brexit σάρωσε τον Κάμερον, οι ΗΠΑ αντάμειψαν τον Τραμπ, ο Ολάντ αρνήθηκε να σταθεί στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και τώρα η παραίτηση του Ρέντσι μετά την ήττα στο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα. Μόνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιστέκεται, έτοιμη να σταθεί στις επικείμενες εκλογές».