​Με διαφορά 19 μονάδων επικράτησε τελικά το «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα προκαλώντας την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι.

ioui.jpgΣύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα υπέρ του «όχι» ψήφισαν 19.414.782 Ιταλοί, ποσοστό 59,1%, έναντι 13.424.408 Ιταλών που ψήφισαν «ναι», ποσοστό 40,9%.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ήττα για τον απερχόμενο, πλέον, Ιταλό πρωθυπουργό σε σχέση με αυτή που είχε προβλεφθεί στις δημοσκοπήσεις πριν το δημοψήφισμα. Να σημειωθεί ότι το 65,5% ήταν η συμμετοχή των Ιταλών στις κάλπες.

70CAF30C6C8171117EA5EA72ADFD8EAC.jpg

Περίπου μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης και ενώ το «όχι» είχε καλπάσει, ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο Παλάτσο Κίτζι, παραδέχτηκε την ήττα του, είπε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη και ανακοίνωσε ότι το απόγευμα θα παρουσιαστεί ενώπιον του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα για να υποβάλει την παραίτησή του.

Το «όχι» κέρδισε, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της ήττας, δήλωσε ο Ρέντσι σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και κάλεσε το στρατόπεδο του «όχι» να κάνει προτάσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θα υποβάλει την παραίτησή του σήμερα στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. «Το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα ανέβω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ».

FDGFDG.jpgΈδωσε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών».

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του "όχι" θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».

_92830234_italy-peoplecelebrating.jpg

«Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε ο Ρέντσι.

_92830384_mediaitem92830382.jpg

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοψήφισμα: Ο Ματέο Ρέντσι πήγε να ψηφίσει χωρίς ταυτότητα -«Ελπίζω να ξέρετε ποιος είμαι»