Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Ιταλοί και Αυστριακοί, για το δημοψήφισμα της πρότασης Ρέντσι και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αντίστοιχα, με το αποτέλεσμα να κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό για τις εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα υπέρ του Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, το ενδεχόμενο πολιτικής αναταραχής στην Ιταλία από την απόρριψη της πρότασης Ρέντσι – ο οποίος έχει δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία αν πλειοψηφήσει το «όχι» - και της εκλογής ακροδεξιού προέδρου στην Αυστρία, θα επηρεάσει άμεσα τις Βρυξέλλες.

Το δημοψήφισμα στην Ιταλία
Οι Ιταλοί ψηφίζουν σήμερα από τις 07:00 μέχρι τις 23:00 τοπική ώρα (από τις 08:00 ως τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας). Καλούνται να εκφράσουν την ετυμηγορία τους σχεδόν σαράντα επτά εκατομμύρια πολίτες σε οκτώ χιλιάδες δήμους της χώρας.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ούτως ή άλλως έγκυρο, έστω κι αν προσέλθει στις κάλπες ποσοστό χαμηλότερο από το 50% των εχόντων δικαίωμα ψήφου, αφού η μεταρρύθμιση έχει ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο.
Το σημερινό δημοψήφισμα έχει στόχο να σταματήσουν να έχουν η Βουλή και η Γερουσία αλληλοεπικαλυπτόμενο ρόλο, όπως συνέβη από το 1948 μέχρι σήμερα.
Αν υπερισχύσει το «ναι», η γερουσία θα μπορεί να εκφράζεται μόνον για συνταγματικούς νόμους, την επικύρωση ευρωπαϊκών συνθηκών, σχετικά με νέους εκλογικούς νόμους, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα απαρτίζεται από εκατό γερουσιαστές, εκ των οποίων οι εβδομήντα τέσσερις θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, είκοσι ένας δήμαρχοι και πέντε θα επιλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, οι Ιταλοί καλούνται να αποφανθούν αν θα καταργηθούν οι νομαρχίες με τη σημερινή τους μορφή και το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας (Cnel). Σε ό,τι αφορά την σχέση της κεντρικής κυβέρνησης με τις περιφέρειες, ο νόμος που καλούνται να εγκρίνουν ή να καταψηφίσουν σήμερα οι Ιταλοί προβλέπει ότι η φορολογική πολιτική, οι υποδομές και η ενέργεια πρέπει να είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κεντρικού κράτους, όχι κάθε δήμου και περιφέρειας. Προτείνεται, παράλληλα, η μείωση του αναγκαίου αριθμού ψήφων για να εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας:
Η εκλογή προέδρου στην Αυστρία
Στις σημερινές εκλογές στην Αυστρία (που επαναλαμβάνονται μετά από επτά μήνες καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου) αντίπαλος του ευρωσκεπτικιστή και ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ είναι ο ανεξάρτητος (και πρώην οικολόγος) υποψήφιος, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος είχε επικρατήσει οριακά, πριν ακυρωθεί το αποτέλεσμα.
«Η σημερινή ψήφος θα καθορίσει τον ρόλο της Αυστρίας στην Ευρώπη και τη φήμη της στον κόσμο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, Ότμαρ Κάρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ