​Την παραμονή του δημοψηφίσματος για τις προωθούμενες από τον Ιταλό πρωθυπουργό συνταγματικές αλλαγές, οι υποστηρικτές του «όχι» προηγούνται, αναφέρει η Deutsche Welle, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη παραίτηση του Ματέο Ρέντσι εκτιμάται ότι θα επηρεάσει όλη την Ευρωζώνη.

«Η διαφορά είναι ελάχιστη», τόνισε σε ομιλία του την Παρασκευή ο Ιταλός πρωθυπουργός, υποσχόμενος ότι αν κερδίσει το «ναι» θα εργασθεί για το καλό όλης της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το μέτωπο του «όχι», τα τελευταία γκάλοπ -που δεν δημοσιοποιήθηκαν- δίνουν ποσοστό 53% στους αντίθετους στη μεταρρύθμιση και 47% στους υποστηρικτές του «ναι».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 1,6 εκατ. πολίτες που ζουν στο εξωτερικό συμμετείχαν στη διαδικασία. Ο Ρέντσι ελπίζει να μπορέσει να ευνοηθεί σημαντικά από την μεγάλη αυτή συμμετοχή. Πάντως, η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά κάνει ήδη λόγο για νοθεία σε ό,τι αφορά την επιστολική ψήφο.

Φόβοι για επιπτώσεις σε όλη την Ευρωζώνη

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ολοκλήρωσε το βράδυ της Παρασκευής την εκστρατεία του στο κέντρο της Φλωρεντίας με την παρουσία και στήριξη των παιδιών του. «Μέσα στις επόμενες ώρες, θα αποφασιστεί το μέλλον μας για τα επόμενα 20 χρόνια», είπε ο Ρέντσι, σύμφωνα με τον οποίο «η μάχη θα κριθεί τελικά μόνον από λίγες χιλιάδες ψήφων».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο επέμειναν μέχρι το τέλος ότι αν ο ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός χάσει το δημοψήφισμα, θα πρέπει να παραιτηθεί.

Πολλά θα εξαρτηθούν, όμως, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Μερίδα του βρετανικού και του γερμανικού τύπου γράφει αυτές τις ημέρες ότι «ο Ρέντσι μπορεί να παραμείνει τελικά έστω και αν δεν πετύχει τον στόχο του δημοψηφίσματος».

Ο υπουργός Υποδομών Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο δήλωσε ότι αν υπερισχύσει το «όχι» ο πρωθυπουργός θα μεταβεί άμεσα στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για να συνεκτιμήσει την όλη κατάσταση μαζί με τον Ματαρέλα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει συνδέσει το πολιτικό του μέλλον με το συγκεκριμένο δημοψήφισμα. Ενδεχόμενο «όχι» των Ιταλών την Κυριακή είναι πιθανό να τον οδηγήσει σε παραίτηση.

Σε περίπτωση που η έκβαση είναι αρνητική για τον Ιταλό πρωθυπουργό και όντως παραιτηθεί, αναλυτές εκφράζουν φόβους για πολιτική αστάθεια με αρνητικές συνέπειες στις χρηματαγορές, ενώ εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρξουν πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της Ευρωζώνης.