​Άγριος καυγάς ξέσπασε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ των δύο υποψήφιων προέδρων στην Αυστρία, του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ και του «πράσινου» Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν.

Τα αίματα άναψαν όταν ο Χόφερ με ειρωνικό τρόπο αναφέρθηκε στον αντίπαλό του με αποτέλεσμα να ανταλλάξουν βαριές κουβέντες.

«Το καταλαβαίνω, δεν ήσουν τίποτα», είπε ο Χόφερ στον Φαν ντερ Μπέλεν, κατηγορώντας τον πως ήταν κομμουνιστής.

«Ψεύδεσαι ξανά!», του απάντησε έξαλλος ο Φαν ντερ Μπέλεν, αλλά αυτό δεν πτόησε τον ακροδεξιό υποψήφιο.

austria_debate2.JPG

(Ο Χόφερ)

Ο Χόφερ συνέχισε την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι ο φαν ντερ Μπέλεν ήταν κατάσκοπος, με εκείνον να του απαντά:

«Αυτό είναι γελοίο… είναι το πιο κακόβουλο πράγμα που έχω ακούσει εδώ και καιρό».

Ο Χόφερ πάλι πέρασε την αντεπίθεση κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι ψεύδεται όσον αφορά στη στάση του για την υπηρεσία στη χώρα, τους νόμους περί επιστράτευσης και την ουδετερότητα της Αυστρίας, ενώ η συντονίστρια προσπαθούσε μάταια να επαναφέρει τη συζήτηση σε τροχιά και να μην μονοπωλήσουν το ντιμπέιτ οι προσωπικές επιθέσεις.

Μάταια όμως, αφού και οι δύο συνέχισαν να διαβάζουν ο ένας προκλητικές δηλώσεις του άλλου και αναρτήσεις στα social media, ενώ όταν ο Χόφερ αναφέρθηκε σε δήλωσε στελέχους του FPÖ πως ο πατέρας του Φαν ντερ Μπέλεν μπορεί να ήταν συμπαθών των ναζί, ο ανεξάρτητος υποψήφιος απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό και έδειξε στην κάμερα μια φωτογραφία του πατέρα του, που πέθανε πριν από πενήντα χρόνια.

austria_debate3.JPG

(Ο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν)

Ο Χόφερ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «φάουλ» και κάλεσε τον αντίπαλό του να πάψει να προσπαθεί να «προκαλέσει οίκτο» και να εμφανιστεί ως θύμα, υποστηρίζοντας πως υποστηρικτές του Φαν ντερ Μπέλεν επίσης έχουν αποκαλέσει τον υποψήφιο του FPÖ και τον πατέρα του, ναζί.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι εκλογές επαναλαμβάνονται στην Αυστρία, καθώς το αποτέλεσμα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης τον περασμένο Μάιο, που ανέδειξε νικητή τον Φαν ντερ Μπέλεν, ακυρώθηκε λόγω παρατυπιών στην καταμέτρηση των ψήφων με αποτέλεσμα να καταθέσει ένσταση ο Χόφερ.

Μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι δύο υποψήφιοι πηγαίνουν χέρι χέρι, με αποτέλεσμα αν κερδίσει ο Χόφερ να είναι ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος στην ΕΕ.