​«Μιλάνε για την αποτυχία του σοσιαλισμού. Πού είναι όμως η επιτυχία του καπιταλισμού στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και στην Ασία;», αναρωτιόταν στις ομιλίες του ο Φιντέλ Κάστρο, υποστηρίζοντας το σοσιαλιστικό σύστημα που εφάρμοσε στην Κούβα και απαντώντας στους δριμείς επικριτές του που τον αποκαλούσαν δικτάτορα και δυνάστη. Η επανάσταση και ο σοσιαλισμός για τον Φιντέλ ήταν η μόνη πραγματικότητα και παρά το εμπάργκο των 56 ετών, τον αποκλεισμό και τη φτώχεια είχε καταφέρει να μείνει στην εξουσία για σχεδόν 60 χρόνια.

Στα 25 δολάρια το μήνα οι μισθοί, αλλά με πραγματικά δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τους μισθούς των εργαζομένων στην Κούβα. Έρευνες και εκθέσεις αρκετών ΜΚΟ σημειώνουν ότι οι Κουβανοί λαμβάνουν μισθό που ισοδυναμεί με 20 δολάρια το μήνα, δουλεύοντας εννιά ώρες την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα και τέσσερις εβδομάδες το μήνα.

article-1286284228099-0b3bef63000005dc-61384_636x372.jpg
Όμως μετά από τα πρόσφατα προγράμματα της κυβέρνησης για την τόνωση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και τον περιορισμό της κρατικής παρέμβασης, ο μέσος μισθός είναι λίγο μεγαλύτερος, αγγίζοντας τα 30 δολάρια το μήνα.

Και ναι, μπορεί για τους κατοίκους της καπιταλιστικής Δύσης, ο μισθός αυτός να είναι ψίχουλα, αλλά θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι οι Κουβανοί δε ζουν σε ένα καπιταλιστικό σύστημα και το κόστος ζωής είναι πολύ χαμηλότερο.

1974_fidel_castro_ap_629.jpg

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον… ανεπτυγμένο κόσμο οι Κουβανοί παίρνουν δωρεάν επιδόματα διατροφής και έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν επιπλέον μερίδες των βασικών τροφίμων σε τιμή κόστους από τα καταστήματα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση και τις αποθήκες.

Επίσης οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας είναι πολύ χαμηλοί. Υπολογίζεται ότι πληρώνουν για τηλέφωνο, ηλεκτρικό, φυσικό αέριο περίπου 2 δολάρια το μήνα, ενώ το κράτος παρέχει σε όλους τους πολίτες του πλήρη δωρεάν φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη.

shutterstock_384810961.jpg
Η βενζίνη είναι επιδοτούμενο είδος, ενώ η εκπαίδευση είναι δωρεάν για όλους, ακόμα και για ηλικιωμένους ανθρώπους που θέλουν να επιστρέψουν στο σχολείο και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Η μπύρα, τα αλκοολούχα ποτά και το φαγητό πωλούνται σε τιμές κόστους, οι τιμές των ενοικίων ορίζονται από την κυβέρνηση, ενώ οι περισσότεροι Κουβανοί έχουν το δικό τους σπ��τι και τέλος δεν υπάρχουν φόροι στην ιδιοκτησία, τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Η Κούβα διαθέτει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στη Λατινική Αμερική

Η Κούβα του Φιντέλ Κάστρο είναι η μοναδική χώρα της Λατινικής Αμερικής που προσφέρει ένα εκπαιδευτικό σύστημα υψηλής ποιότητας. Και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά η Παγκόσμια Τράπεζα παρακαλώ.

cuba-population-2013-education.jpg

«Το σχολικό σύστημα της Κούβας παρουσιάζει αυξημένες ή τουλάχιστον κατάλληλες παραμέτρους, ισχυρό ακαδημαϊκό ταλέντο, υψηλούς μισθούς και υψηλή επαγγελματική αυτονομία με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο, όπως αυτά της Φινλανδίας, της Ελβετίας και του Καναδά», αναφέρει έκθεση του 2014 της Τράπεζας και συνεχίζει:

cuba_school_kids.jpg
«Η Κούβα είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για τα επιτεύγματά της στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας. Από την Κουβανική Επανάσταση το 1959 και μέχρι σήμερα η χώρα έχει δημιουργήσει ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που εγγυάται τη δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών της στην εκπαίδευση και στην υγειονομική περίθαλψη».

Οι γιατροί της Κούβας το καμάρι της χώρας

Παρά το πολυετές εμπάργκο μάλιστα, την φτώχεια, την έντονη γραφειοκρατία και τις στρεβλώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, αρκετές χώρες της Δύσης ζηλεύουν τον κλάδο υγείας της Κούβας.

Η χώρα βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία σε αρκετούς τομείς της ιατρικής έρευνας. Οι Κουβανοί γιατροί έχουν πραγματοποιήσει τρία εκατομμύρια δωρεάν οφθαλμολογικές εγχειρήσεις σε 33 χώρες του Τρίτου Κόσμου.

images.jpg

Μάλιστα η Κούβα είχε εξάγει 50.000 γιατρούς που πρόσφεραν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε υποανάπτυκτες χώρες, ενώ την περίοδο της εξάπλωσης του ιού Έμπολα, είχε στήσει δωρεάν κλινικές σε χώρες της Αφρικής για να βοηθήσει τους κατοίκους των χωρών που θρήνησαν θύματα.

Pakistni-doctors-in-Cuba.jpg

Στην Κούβα η ιατρική περίθαλψη είναι δωρεάν. Όλοι έχουν τον οικογενειακό τους γιατρό, σε κάθε τετράγωνο υπάρχει φαρμακείο και κλινική, ενώ είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη η αθλητική ψυχοθεραπεία. Οι οικογενειακοί γιατροί τα πρωινά είναι στο ιατρείο τους και τα απογεύματα πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις χωρίς φυσικά κανένα κόστος για τους ασθενείς, ενώ είναι εκείνοι που κρίνουν αν ένας ασθενής χρειάζεται να τον παρακολουθήσει κάποια άλλη ειδικότητα, όπως ψυχολόγος, γυναικολόγος, ενδοκρινολόγος, κτλ.

Η οικονομία σε κρίση

Παρ’ όλ’ αυτά, από το 2006 οπότε και ο Φιντέλ παρέδωσε τα ηνία της διακυβέρνησης στον αδελφό του Ραούλ τα προβλήματα στη διεθνή οικονομία και κυρίως η πετρελαϊκή κρίση στη Βενεζουέλα έχουν επηρεάσει αναπόφευκτα και την Κούβα.

Τον Απρίλιο του 2011 το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας υιοθέτησε μια σειρά οικονομικών μέτρων για να αποφευχθεί η πτώχευση. Η υιοθέτηση από τον Ραούλ Κάστρο ενός σοσιαλισμού της… αγοράς αποδείχθηκε δύσκολη εξίσωση.

Η ανάπτυξη είναι σε συνεχή πτώση και το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται μόνο σε 70 δισ. δολάρια. Οι αρχές εκτιμούσαν την ανάπτυξη σε 2% για το 2016 αλλά οι προβλέψεις δεν δίνουν πάνω από 1%.

shutterstock_121938025.jpg

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι διαδικασίες πληρωμής να είναι πολύ αργές και το να κάνει κάποιος επιχειρήσεις στο νησί είναι πολύ δύσκολο. Μια ξένη επιχείρηση μπορεί να αποκλειστεί από τη μία μέρα στην άλλη, χωρίς δικαιολογία. Ορισμένοι επενδυτές επίσης φοβούνται να επενδύσουν εξαιτίας του εμπάργκο των ΗΠΑ.

Στην Κούβα όμως το χρήμα δεν είναι ο υπέρτατος στόχος

Παρά τη ζοφερή οικονομική κατάσταση πάντως οι Κουβανοί παραμένουν χαρούμενοι για τη ζωή που κάνουν και το οικονομικό τους σύστημα.

Στην Κούβα το χρήμα δεν είναι ο υπέρτατος στόχος και οι Κουβανοί έχουν την τύχη να απολαμβάνουν αγαθά που οι πολίτες της ανεπτυγμένης Δύσης δεν απολαμβάνουν και κυρίως δεν εκτιμούν.

41.jpg

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το νερό της χώρας έχει την καλύτερη ποιότητα σε όλο τον κόσμο, ενώ η διατροφή, η υγεία και το προσδόκιμο ζωής των Κουβανών είναι ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου.

Και μπορεί ο μηνιαίος μισθός να είναι μόλις 30 δολάρια, όμως είναι αρκετά για το μέσο Κουβανό να καλύψει τα έξοδά του και να βγει έξω με τους φίλους του. Ναι, υπάρχουν λιγότερες ανέσεις, δεν έχει την πλάσμα τηλεόραση, το υβριδικό αυτοκίνητο, το σούπερ κινητό, όμως οι Κουβανοί ούτε πεινάνε, ούτε είναι αποκλεισμένοι από δημόσια αγαθά και διακρίνονται πάντα από αυτό το αστείρευτο πάθος τους για ζωή και την πίστη στην αγαπημένη φράση του Φιντέλ: «Σοσιαλισμός ή θάνατος. Πατρίδα ή θάνατος. Θα νικήσουμε»!

Επιμέλεια: Ευαγγελία Ντούρου