​Το χρίσμα της κεντροδεξιάς παράταξης της Γαλλίας για να διεκδικήσει την προεδρεία της Γαλλίας στις εκλογές του 2017 πήρε τελικά ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου του Αλέν Ζιπέ.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προκριματικών εκλογών, ο Φρανσουά Φιγιόν συγκέντρωσε το 69,5% των ψήφων, στα 2.121 από τα 10.228 εκλογικά τμήματα που είχαν δημιουργηθεί, έναντι 30,5% που συγκέντρωσε ο Αλέν Ζιπέ.

fillon708.jpg


Όπως μεταδίδει πάλι το Reuters, βάσει των αποτελεσμάτων από το 50% των εκλογικών τμημάτων, ο Φιγιόν εξασφάλισε το 68,4% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του το 31,6%.

Μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών οι υποστηρικτές του Φιγιόν ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, ενώ ο Ζιπέν δήλωσε ότι θα επιστρέψει στη θέση του ως δήμαρχος του Μπορντώ και θα στηρίξει την υποψηφιότητα Φιγιόν.

Στην εκλογική διαδικασία για το χρίσμα της κεντροδεξιάς στη Γαλλία προσήλθαν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια εκλογείς, με τον Φιγιόν αν και αουτσάιντερ να πετυχαίνει απροσδόκητη νίκη στον πρώτο γύρο με ποσοστό μεγαλύτερο του 44%.

fillon1.jpg


«Τώρα θα πρέπει να πείσω όλη τη χώρα ότι το πρόγραμμά μας είναι το μόνο που μπορεί να μας πάει μπροστά», δήλωσε μετά τη νίκη του ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς.

Τα βλέμματα όλων τώρα είναι στραμμένα στους Σοσιαλιστές, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα για την προεδρεία της χώρας.

Μάλιστα σύντομα αναμένεται να ανακοινώσει τις προθέσεις του και ο Φρανσουά Ολάντ.