​Οι Ιταλοί αδειάζουν τους λογαριασμούς τους και αγοράζουν χρυσό και στην Ελβετία, σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschafts Woche (WiWo).

Ο λόγος είναι η ανασφάλεια που υπάρχει για την έκβαση του δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής και οι συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχει ως προς την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Στο υποκατάστημα εμπορίας πολύτιμων μετάλλων Pro Aurum της πόλης Λουγκάνο, το οποίο βρίσκεται στο ιταλόφωνο καντόνι Τεσίνο της νότιας Ελβετίας, εδώ και βδομάδες Ιταλοί παραγγέλλουν σε αυξανόμενο βαθμό ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα.

«Συνήθως έχουμε 80% Ελβετούς πελάτες και 20% Ιταλούς, αλλά τώρα τα ποσοστά έχουν σχεδόν αντιστραφεί», όπως είπε ο Ρόμπερτ Χάρτμαν, ο διευθυντής της Pro-Aurum στο περιοδικό WiWo. Οι περισσότεροι φυλάσσουν το χρυσό σε θυρίδες της ελεύθερη τελωνειακής ζώνης των γερμανών εμπόρων πολύτιμων μετάλλων της Ζυρίχης.

Το πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν οι Ιταλοί είναι ότι ποσά άνω τον 10.000 ευρώ σε μετρητά πρέπει να δηλώνονται εγγράφως κατά την είσοδό τους στην Ελβετία. Όποιος συλλαμβάνεται να παρανομεί εισάγοντας μεγαλύτερα ποσά βρίσκεται αντιμέτωπος με τις δρακόντειες ποινές, τις οποίες προβλέπει ο ελβετικός νόμος, όπου και περιλαμβάνεται και η ειδοποίηση των ιταλικών αρχών κατά της φοροδιαφυγής.

Προς το παρόν οι Ιταλοί μπορούν, όμως, απλώς να εμβάσουν νομότυπα μεγαλύτερα ποσά στην Pro AUrum του Λουγκάνο και στη συνέχεια να αγοράσουν χρυσό χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στο μεταξύ μειώνονται και οι καταθέσεις των ιταλικών τραπεζών. Οι αναλήψεις από την ευρισκόμενη σε βαθειά κρίση ιστορική τράπεζα Monte dei Paschi ανέρχονται ήδη στο 14% των συνολικών καταθέσεων. «Το τέλος τoυ παιχνιδιού έχει μόλις αρχίσει στην Ιταλία» καταλήγει η Wiwo.

Προειδοποιεί και πάλι με παραίτηση ο Ρέντσι

Την ίδια ώρα, μία περίπου εβδομάδα πριν τον κρίσιμο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ιταλία, τα στρατόπεδα του «ναι» και του «όχι» συνεχίζουν τις εκστρατείες τους.

image-1077405-860_poster_16x9-mghr-1077405.jpg
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προειδοποίησε εκ νέου πως «αν χάσει την αναμέτρηση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα χρειαστεί να συνεργασθεί μαζί του για νέες θεσμικές αλλαγές, αλλά θα πρέπει να πετύχει συμφωνία με τον Μπέπε Γκρίλλο».

Παράλληλα, ο Ρέντσι τονίζει πως αν παραιτηθεί και τον διαδεχθεί τεχνοκρατική κυβέρνηση, οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέους φόρους.