​Το δραματικό παρασκήνιο των συνομιλιών για το Κυπριακό που "ναυάγησαν" στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, περιέγραψε με διάγγελμα του, το βράδυ της Τετάρτης, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

«Λυπούμαι ειλικρινά που είμαι υποχρεωμένος να καταγράψω τα αίτια της αποτυχίας», είπε στην αρχή των δηλώσεων του, διευκρίνισε ότι δεν θέλει να εμπλακεί στη λογική επίρριψης ευθυνών, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν θα αφήσει αναπάντητους ισχυρισμούς που θέλουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να ευθύνεται για το «ναυάγιο».

"Δεν θα αφήσω να χαθεί η ελπίδα"

Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία κατά τις διαβουλεύσεις στο Μον Πελεράν, είπε, απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας, διαβεβαιώνοντας πως αν και εξάντλησε κάθε όριο και παρά την απογοήτευση, είναι αποφασισμένος να προβεί στα απαραίτητα διαβήματα για να ξαναρχίσει ο διάλογος. «Δεν θα επιτρέψω να χαθεί η ελπίδα, όσο αυτό εξαρτάται από τα δικά μου χέρια», τόνισε και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια «για αποκατάσταση της αδικίας, με στόχο την επανένωση».

"Υπήρξε πρόβλημα με την Ελλάδα, αλλά ξεπεράστηκε"

Ο κ.Αναστασιάδης καταλόγισε στην τουρκοκυπριακή πλευρά ήθελε να συνδέσει το εδαφικό με την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και την πολυμερή διάσκεψη, ενώ δήλωσε ότι ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η διαβούλευση με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ Αναστασιάδη, η τουρκοκυπριακή πλευρά εξέφρασε ανησυχίες για τυχόν αντιρρήσεις της Ελλάδας να συμμετάσχει σε πολυμερή διάσκεψη. Όπως διευκρίνισε ωστόσο, μετά από επικοινωνίες, «οι εύλογες ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης ξεπεράστηκαν και ορίστηκε καταρχήν ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης». «Υπήρξε μια άριστη συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η στήριξη ήταν αμέριστη», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει η λύση να ανταποκρίνεται πρωτίστως στις αξίες και αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε επιπλέον, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν χάθηκε η οποιαδήποτε ευκαιρία. Κάλεσε δε την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί οριστική λύση του Κυπριακού.

Ο κ.Αναστασιάδης εξήγησε ότι έπρεπε να συμφωνηθούν τα κριτήρια για το εδαφικό σε χάρτες, ενώ συμπλήρωσε ότι η μετάβαση στο εξωτερικό έγινε μετά από επιθυμία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να υπάρξει διαπραγμάτευση χωρίς διαρροές.

Ως βασικά κριτήρια για επίτευξη συμφωνίας στο Μον Πελεράν, ο κ. Αναστασιάδης περιέγραψε:

Την έκταση του εδάφους της τουρκοκυπριακής συνιστώσας
Τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση
Την έκταση της ακτογραμμής κάθε πολιτείας

«Κατά τις διαπραγματεύσεις και προς απόδειξη της πολιτικής μου βούλησης, αποδέχθηκα να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση, για να οριστικοποιήσουμε την τελική ρύθμιση», είπε και πρόσθεσε ότι εξέφρασε την ετοιμότητα να εξετάσει ειδικές ρυθμίσεις για τους Τουρκοκύπριους.

Ο κ.Αναστασιάδης περιέγραψε ότι επετεύχθη συμφωνία για την έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας, μεταξύ 28,2% και 29,2%. Εν συνεχεία, ακολούθησε διαβούλευση για τα άλλα δυο κριτήρια, με τον κ.Αναστασιάδη να κάνει λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις αρχικά, σε ό,τι αφορά την ακτογραμμή. Είπε επίσης ότι στο Μον Πελεράν έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τον αριθμό προσφύγων.

Ο κ. Αναστασιάδης κατήγγειλε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν, σε αντίθεση με όσα είχαν συμφωνηθεί, ότι οι ελληνοκύπριοι θα επέστρεφαν να μην ξεπερνούσαν τις 55.000 - 65.000, αντί των 78.000 – 92.000.

"Δεν υπάρχει plan b"

Tέλος, επισήμανε πως δεν τίθεται θέμα σχεδίου Β’ αν υπάρξει οριστικό ναυάγιο, καθώς το μόνο σχέδιο είναι η λύση του Κυπριακού. Δεν πρόκειται είπε να επιλέξει ως σχέδιο Β’ πολιτικές που θα οδηγήσουν στην πραγμάτωση των όσων επιδιώκει η Τουρκία.

Νωρίτερα, ο κ.Αναστασιάδης επιδόθηκε σε έναν μαραθώνιο ενημέρωσης των ξένων ηγετών και παραγόντων. Είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελερέν και το ναυάγιο στις συνομιλίες για τα κριτήρια του εδαφικού.

Έκκληση από τον ΟΗΕ

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να συνεχιστούν οι προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο

Την Πέμπτη, ο κ. Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερώσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Δείτε επίσης:

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ:Σκέψου τα εγγόνια μας,είπε κλαίγοντας ο Αναστασιάδης–Ακιντζί:Πάω για ύπνο!