​Δραματικές ώρες έζησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία.

Οι ελπίδες με τις οποίες προσήλθε ο γνωστός πολιτικός στο Μον Πελεράν για συμφωνία στο ποσοστό εδάφους των συνιστωσών πολιτειών, στον αριθμό επιστροφής προσφύγων και στο ποσοστό ακτογραμμής, ναυάγησαν και ο Νίκος Αναστασιάδης δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του….

stc5978.jpgnik.jpg

Έχοντας στο μυαλό και την καρδιά τα χιλιάδες βουρκωμένα μάτια της Μεγαλονήσου που περιμένουν εδώ και χρόνια τη λύση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας λύγισε…

Η εφημερίδα Πολίτης, αποκαλύπτει όλο το δραματικό παρασκήνιο…

Ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν δακρυσμένος και απογοητευμένος. Ο δε, τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, με παγωμένο βλέμμα εγκατέλειπε την αίθουσα, αλλά και την καλή σχέση που έχουν οι δυο άνδρες.

«Ρε Μουσταφά, να σκεφτούμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας», φέρεται να είπε ο Νίκος Αναστασιάδης στον ψυχρό, Μουσταφά Ακιντζί.

«Απόψε χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για τη λύση και την ειρήνη», είπε ο Αναστασιάδης αναφερόμενος στη μεγάλη συγκέντρωση στο γήπεδο της Τσετίνκαγια. Τότε, κυνικά ο Ακιντζί του απάντησε: «Σιγά τις χιλιάδες, μερικές εκατοντάδες ήταν»! Σύμφωνα πάντα με τον Πολίτη, ο Αναστασιάδης έκανε μια ύστατη προσπάθεια στη μια μετά τα ξημερώματα της Τρίτης λέγοντας: «Να σου κάνω μια τελευταία πρόταση, ρε Μουσταφά».

Όμως, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε ήδη σηκωθεί να φύγει. «Νίκο, τελειώσαμε. Είμαι κουρασμένος, πάω να κοιμηθώ. Χθες βράδυ δεν κοιμήθηκα καθόλου» φέρεται να του είπε. Τελικά, με βαριά καρδιά δέχθηκε να καθίσει και να ακούσει την πρόταση του Προέδρου την οποία όμως απέρριψε.

akincidan-rest-258904.jpg

«Ήταν ένας άλλος Ακιντζί. Καμία σχέση με αυτόν, με τον οποίο διαπραγματευόμασταν τόσους μήνες. Συζητούσε με παγωμένο αίμα», είπαν στην εφημερίδα άνθρωποι που ήταν μέσα στη διαπραγμάτευση.

ΣΤΡΑΒΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Το ναυάγιο είχε φανεί από πολύ νωρίς. Η συνάντηση άρχισε στις 18:40 ώρα Ελβετίας (19:40 ώρα Κύπρου) με 40 επτά καθυστέρηση! Οι τουρκοκύπριοι έκαναν αγγαρεία. Διέκοψαν για δείπνο, συνέχισαν με χωριστές συναντήσεις με τον ειδικό σύμβουλο του γγ των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Μπαρθ Άιντε και επανήλθαν στο τραπέζι λίγο μετά τις 23:00 ώρα Ελλάδος στις συζητήσεις, οι οποίες λίγο μετά τις 01:00 τα ξημερώματα οδηγήθηκαν τελικά σε αδιέξοδο.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αναφέρονταν τα εξής:

«Ο ελληνοκύπριος ηγέτης, κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακντζί συμμετείχαν σε σοβαρές και συνεχείς διαπραγματεύσεις τις τελευταίες δύο ημέρες στο Μοντ Πελεράν.

Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, δεν μπόρεσαν να επιτευχθούν οι αναγκαίες περαιτέρω συγκλίσεις σχετικά με τα κριτήρια για την εδαφική αναπροσαρμογή, που θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να βρεθεί τρόπος αυτή να οδηγηθεί προς τα εμπρός.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα (SASG), ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα μεταφέρει τις εξελίξεις στον Γενικό Γραμματέα».
Διάγγελμα Αναστασιάδη προς τον κυπριακό λαό

Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να δώσει διακαναλική σύνεντευξη - διάγγελμα προκειμένου να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστουδουλίδης, ο κ.Αναστασιάδης θα εξηγήσει πώς θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

Νωρίτερα, ο κ.Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική συνομιλία για το ζήτημα με τον πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, για τη στάση του οποίου έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Την Πέμπτη θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση μετά τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΙΝΤΕ

Νωρίτερα, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ο κ. Άιντε θα επιστρέψει στην Κύπρο την επόμενη εβδομάδα για να μεταφέρει το μήνυμα ότι «δεν τέλειωσε το παιχνίδι». Ωστόσο, ο κ.Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για την επιστροφή του Άιντε.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Χάθηκε μια πολύτιμη ευκαιρία

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Χουσεγίν Μουφτούογλου για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, είπε πως η τουρκική πλευρά θεωρεί πως «σ' αυτή την κρίσιμη φάση, έχει χαθεί μια πολύτιμη ευκαιρία». Ο ίδιος είπε ότι τώρα θα πραγματοποιηθεί μια αναλυτική αξιολόγηση της κατάστασης μαζί με την τουρκοκυπριακή πλευρά, ενώ υποστήριξε πως «θα είναι ωφέλιμο να οριστεί χωρίς καθυστερήσεις η ημερομηνία του πενταμερούς Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή και των εγγυητριών και την παράλληλη συνέχιση των συνομιλιών».

Καταλήγοντας ανέφερε πως «η Τουρκία διατηρεί την αποφασιστικότητα για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό».