Είναι από τις καλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών και τεχνολογίας στον κόσμο, όμως όλα δείχνουν ότι θα καθίσουν στο εδώλιο Panasonic και Samsung.

Ο λόγος; Οι δύο εν λόγω εταιρείες φέρονται να παράγουν τα προϊόντα τους υποβάλλοντας τους εργαζομένους τους στη Μαλαίσια σε δυσμενείς συνθήκες εργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα ο Guardian, μετά από καταγγελίες που έκαναν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που κατάγονται από το Νεπάλ, το προσωπικό των κολοσσών της τεχνολογίας υπόκειται σε εξαπάτηση, εκμετάλλευση, αλλά και πενιχρούς μισθούς.

Πιο αναλυτικά, δήλωσαν ότι άλλες αμοιβές τους έταξαν και άλλες τους έδωσαν, ότι τους έχουν κατάσχει τα διαβατήρια και ότι δέχονται και απειλές, λέγοντάς τους ότι αν θέλουν να επιστρέψουν στο Νεπάλ πριν από την λήξη της σύμβασής τους θα πρέπει να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα!

Και η λίστα με τις καταγγελίες δεν έχει τελειωμό: ισχυρίζονται ότι εργάζονται όρθιοι ακόμα και για 14 συνεχόμενες ώρες, χωρίς επαρκή ανάπαυση και διαλείμματα για τουαλέτα, ώστε να εξοικονομήσουν τα τουλάχιστον 1.200 ευρώ που χρειάζονται προκειμένου να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους.

«Πονάει η καρδιά μου», δήλωσε υπάλληλος από εργοστάσιο που φτιάχνει φούρνους μικροκυμάτων της Samsung, συμπληρώνοντας: «Δεν μου έδωσαν την δουλειά που είχαμε συμφωνήσει. Κάνω πολύ δύσκολη δουλειά και πληρώνομαι ελάχιστα».

Και τα στοιχεία αυτά δεν έχουν συλλεχθεί από έναν, αλλά από 30 μεταναστές με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία η βρετανική εφημερίδα.

Παρόλο που η πληθώρα των εργαζομένων έχει προσληφθεί από την Samsung μέσω εταιρείας ευρέσεως εργασίας, ενώ όσοι συναρμολογούν προϊόντα για την Panasonic έχουν προσληφθεί όλοι από εργολάβους.

Από την πλευρά τους, οι δύο εταιρείες, βάση καταστατικού, δεν επιτρέπουν τέτοιες πρακτικές, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όμως τα αναιρούν όλα αυτά, αν κρίνει κανείς από τα όσα εξομολογήθηκαν στον Guardian. Μάλιστα, χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους «εξαπατημένους» και παγιδευμένους στις δουλειές τους, ενώ οι έρευνες που έχουν ήδη ξεκινήσει σε Samsung και Panasonic θα ρίξουν φως στην υπόθεση.