​Να τα πει ΟΛΑ για τη νέα τάξη πραγμάτων κατάφερε ο Economit, σε ένα από τα πιο ευρηματικά και «εθνικιστικά» πρωτοσέλιδα, με τίτλο: «Ο Νέος Εθνικισμός».

Πρωταγωνιστές του εξωφύλλου είναι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Μαρίν Λε Πεν, και ο Νάιτζελ Φάρατζ.

Όπως θα παρατηρήσετε, ο σκιτσογράφος έχει βάλει τον Τραμπ και τον Φάρατζ (πρώην επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος της Βρετανίας) να βαρούν τα τύμπανα της… «επανάστασης», την ώρα που ο Πρόεδρος της Ρωσίας με… vintage αμφίεση παίζει την φλογέρα του και η αρχηγός της γαλλικής ακροδεξιάς ωσάν… «Ελευθερία» που οδηγεί τον λαό, κρατά στα χέρια της την γαλλική σημαία.

economist.jpg
«Με το κάλεσμα του να βάλει "την Αμερική πρώτα" ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο τελευταίος που στρατολογήθηκε σε έναν επικίνδυνο εθνικισμό» γράφει το Economist και σημειώνει πως όταν «φώναζε» πως θα κάνει την Αμερική σπουδαία ξανά (σ.σ. προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ), ουσιαστικά επαναλάμβανε την καμπάνια του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1980. Αλλά μεταξύ άλλων, περιγράφει ο συντάκτης, η Αμερική του Ρίγκαν ήταν αισιόδοξη, του Τραμπ είναι θυμωμένη.

«Καλωσήρθατε στον νέο εθνικισμό. Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μεγάλες και αναδυόμενες δυνάμεις είναι ταυτόχρονα δέσμιες διάφορων ειδών σωβινισμού. Όπως ο Τραμπ, οι χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία υιοθετούν απαισιόδοξες απόψεις πως οι εξωτερικές υποθέσεις είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όπου τα παγκόσμια συμφέροντα ανταγωνίζονται τα εθνικά. Είναι μια μεγάλη αλλαγή που κάνει ακόμη πιο επικίνδυνο τον κόσμο» σημειώνεται στο άρθρο.