Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την Γερμανία "παράδειγμα ευημερούσας κοινωνίας".

«Δε θα μπορούσα να έχω καλύτερη και πιο σταθερή εταίρο τα τελευταία οκτώ χρόνια», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος για την κ. Μέρκελ, τονίζοντας ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα, όπως η ανταγωνιστικότητα και η δημιουργία θέσεων εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

«Είναι σημαντικό να παραμείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας στον εμπορικό τομέα, καθώς το εμπόριο βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων», είπε ο κ. Ομπάμα, αναφερόμενος στην προοπτική της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ (TTIP).

O πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα μιας ομαλής αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. μετά την απόφαση για Brexit, ενώ χαρακτήρισε την Ε.Ε. ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη σύγχρονη ιστορία, καλώντας να προστατευθεί το κεκτημένο της.

Στη συζήτηση, σύμφωνα με τον κ.Ομπάμα, τέθηκαν και τα ζητήματα του Ιράν και των εξελίξεων στην Ουκρανία και στη Συρία, με τον κ.Ομπάμα να ξεκαθαρίζει πως η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί με το πλαίσιο του Μινσκ στο ουκρανικό, αλλιώς οι δυτικές κυρώσεις θα παραμείνουν στη θέση τους.

Για το ερώτημα κατά "πόσο θεωρεί ότι η κ.Μέρκελ θα πρέπει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για καγκελάριος", ο Μπαράκ Ομπάμα σημειώσε ότι δεν συνηθίζει να εμπλέκεται στα εσωτερικά των εταίρων των ΗΠΑ, ωστόσο θα μπορούσε να την ψήφιζε εάν ήταν Γερμανός, εάν και δεν γνωρίζει εάν αυτό που λέει την βοηθά ή της κάνει κακό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη Ρωσία «στρατιωτική υπερδύναμη», με επιρροή σε όλο τον κόσμο, ενώ σημειώσε ότι για τη λύση προβλημάτων ανά τον κόσμο, χρειάζεται συνεργασία με αυτήν.

Νωρίτερα, η Μέρκελ υποδέχτηκε τον πλανητάρχη με ένα φιλί, και οι δύο ηγέτες συζήτησαν σε πολύ καλό κλίμα.

Εν τω μεταξύ την Πέμπτη, σε κοινό άρθρο τους, ο Ομπάμα και η Μέρκελ οι δύο πολιτικοί έστειλαν ισχυρό μήνυμα για το ΝΑΤΟ, αλλά και το διατλαντικό σύμφωνο σταθερότητας.