​Εξήγηση για τους λόγους που η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ, επιχειρεί να δώσει το dpa-AFX, το οικονομικό σκέλος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τονίζοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε να επισκεφθεί τη χώρα μας πριν μεταβεί στο Βερολίνο διότι η Ελλάδα έχει συμβολική και γεωπολιτική σημασία.

Η Αθήνα είναι το λίκνο της δημοκρατίας

Όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο, ο Μπαράκ Ομπάμα θα αξιοποιήσει την Αθήνα ως σκηνικό για να εκφωνήσει μια πολιτική ομιλία – ορόσημο, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει την πολιτική του κληρονομιά.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στην Ουάσιγκτον, η Αθήνα είναι για τις ΗΠΑ σημαντική, «διότι η Ελλάδα παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο ως προπύργιο του ΝΑΤΟ, ως γέφυρα του Ισραήλ προς την Ευρώπη και ως στρατιωτική βάση».

Μάλιστα η σημασία της Ελλάδας έγινε ακόμα μεγαλύτερη από τη στιγμή που η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έγινε απρόβλεπτη.

«Η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της Ν.Α πτέρυγας του ΝΑΤΟ διότι οι γειτνιάζουσες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν γίνει εγγενώς δραματικά συγκρουσιακές», τονίσει το Γερμανικό πρακτορείο και προσθέτει:

«Σημαντικό για τις ΗΠΑ είναι επίσης ένας δημοκρατικά κυβερνώμενος και οικονομικά υγιής άξονας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, ο οποίος να καλύπτει τα νώτα του Ισραήλ. Γι’ αυτό δεν επιτρέπεται από τη σκοπιά των ΗΠΑ να καταρρεύσει οικονομικά η Ελλάδα».