​Την ανησυχία του για την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους ανταποκριτές στο Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές, λίγο πριν φτάσει στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θέλησε να επικρίνει τον διάδοχό του αλλά τόνισε ότι δεν μπορεί παρά να νιώθει ανήσυχος για όσα ετοιμάζει. «Έχω ανησυχία; Απολύτως. Εννοείται ότι ανησυχώ. Δεν πιστεύω ότι ο Τραμπ είναι ιδεολόγος, αλλά είναι πραγματιστής. Θα υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία της ιδιοσυγκρασίας του που δεν θα τον εξυπηρετήσουν αν δεν τα αναγνωρίσει και δεν τα διορθώσει».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον Τραμπ πως παρά τις δηλώσεις του για το ΝΑΤΟ, ενδιαφέρεται πολύ για την διατήρηση των στρατηγικών σχέσεων των ΗΠΑ.

«Δεν αποδυναμώνεται η δέσμευση των ΗΠΑ για τη διατήρηση ισχυρής σχέσης με το ΝΑΤΟ», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό θα πει στους Ευρωπαίους ηγέτες τις επόμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην Ελλάδα: «Ανυπομονώ για την πρώτη επίσκεψή μου στην Ελλάδα», ανέφερε, τονίζοντας ότι αμέσως μετά θα βρεθεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ «πιθανόν τη στενότερη σύμμαχό μου τα τελευταία 8 χρόνια».