Τσουνάμι ενός μέτρου σημειώθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό στη Νέα Ζηλανδία
Νωρίτερα η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Νέας Ζηλανδίας είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους κατά μήκος ολόκληρης της ανατολικής ακτής της χώρας να καταφύγουν σε υψηλότερα εδάφη.
Η Άννα Κάιζερ, σεισμολόγος της GNS Science, ανακοίνωσε πως τσουνάμι ύψους ενός μέτρου καταγράφηκε στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι στο Νότιο Νησί.

earthquake new zealand map usgsn 1.jpg

Η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS), σημειώθηκε στις 13:02 (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές υπάρχουν ζημιές στην πρωτεύουσα Ουέλιγκτον. Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε απόσταση 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της πόλης Κράιστσερτς, ενώ σημειώνονται συνεχώς μετασεισμοί, εκ των οποίων ο ισχυρότερος ήταν της τάξης των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ , με τον αμέσως μεγαλύτερο να ανέρχεται στους 5,7 βαθμούς!

Η κύρια δόνηση πάντως μετρήθηκε σε 6,6 βαθμούς από το Geonet, το γεωφυσικό παρατηρητήριο της Νέας Ζηλανδίας. «Ολόκληρο το σπίτι κουνήθηκε σαν φίδι και μερικά πράγματα έσπασαν, το ηλεκτρικό κόπηκε», δήλωσε στον Radio New Zealand από τ��ν κατοικία της στην Τακάκα, κοντά στο βόρειο άκρο του Νότιου Νησιού, μια γυναίκα που είπε ότι ονομάζεται Ελίζαμπεθ.

Σύμφωνα με αναρτήσεις πολιτών στα social media, το έδαφος κουνιέται λόγω των μετασεισμών ασταμάτητα.To Κράιστσερτς (Christchurch) είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2010 η πόλη χτυπήθηκε από ισχυρή σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, από την οποία, παρά τις σοβαρές ζημιές, δεν υπήρξαν θύματα. Στις 22 Φεβρουαρίου 2011 είχε σημειωθεί σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ επίσης στην ίδια πόλη, ακολουθούμενος από ισχυρούς μετασεισμούς. Πολλά κτίρια κατέρρευσαν τότε και σημειώθηκνα 65 θάνατοι.