​Το νέο κύμα συλλήψεων πολιτικών και στελεχών του φιλοκουρδικού κόμματος Χα Ντε Πε στην Τουρκία είχε και τον ανάλογο αν��ίκτυπο. Άλλοι εννιά προστέθηκαν στη λίστα. Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων για να διαμαρτυρηθούν και συγκρούστηκαν σώμα με σώμα με την αστυνομία....


Ντιγιαρμπακίρ, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Αττάλεια, μετατράπηκαν σε εμπόλεμες περιοχές....Δακρυγόνα και αύρες χρησιμοποίησαν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας για να καταστείλουν τις φωνές των διαδηλωτών . Μάλιστα, έφραξαν το στόμα της συμπροέδρου του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού κόμματος περιφερειών την ώρα που τη συλλάμβαναν.


Κούρδοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Μασσαλίας αλλά και έξω από το τουρκικό προξενείο στη Φρανκφούρτη. Οι συλλήψεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και στη Δύση, οι σχέσεις της οποίας με την Τουρκία είναι ήδη τεταμένες. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών τα έβαλε με την Ευρώπη.

«Δυστυχώς σήμερα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν το PKK πολύ δυναμικά . Δεν μπορούμε να δεχτούμε να μας παραδίδουν μαθήματα αναφορικά με την υπέροχη του νόμου και της δημοκρατίας» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.Η απόφαση να προφυλακιστούν οι δυο ηγέτες ελήφθη από το δικαστήριο του Ντιγιαρμπακίρ στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής έρευνας που συνδέεται με το PKK σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή ενώ προφυλακιστέοι κρίθηκαν και εννέα δημοσιογράφοι της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τσουμχουριέτ με την κατηγορία ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.


Κι ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστήριξε χθες ότι η βομβιστική επίθεση στο Ντιγιαρμπακιρ ήταν έργο Κούρδων ανταρτών του PKK, επίσημα την ευθύνη ανέλαβε το ισλαμικό χαλιφάτο.