​Σε ένα… κοινό συμπέρασμα καταλήγει η πλειοψηφία των διεθνών ΜΜΕ μετά τον ανασχηματισμό που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα περισσότερα εξ΄αυτών, αναφέρουν πως όλα έγιναν προκειμένου ο Πρωθυπουργός να διώξει όλους εκείνους που αντιδρούσαν στις μεταρρυθμίσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ:

NEW YORK TIMES: «Άφησε εκτός τους Υπουργούς που είχαν αντιρρήσεις»

«Ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή, αφήνοντας εκτός τους υπουργούς που είχαν αντιρρήσεις για τις οικονομικές αλλαγές και τα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές. Πρόθυμος να προωθήσει τα μέτρα διάσωσης, ώστε οι διαπραγματευτές του να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του τεράστιου χρέους με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο κ. Τσίπρας διατήρησε τον πυρήνα του οικονομικού επιτελείου» αναφέρουν οι New York Times, σημειώνοντας πως:

«Ο Τσίπρας αντικατέστησε τον Πάνο Σκ��υρλέτη, ο οποίος ήταν αντίθετος με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με τον πιο μετριοπαθή Γιώργο Σταθάκη. Ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, που έχει επικριθεί για τον αργό ρυθμό των προσπαθειών εξορθολογισμού του υπερμεγέθους συνταξιοδοτικού συστήματος, αντικαταστάθηκε από νεαρή συνεργάτιδά του. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ένας οικονομολόγος που έχει περιγραφεί ως χαμηλών τόνων και έχει κάνει πρόοδο και τους ομολόγους του στην ευρωζώνη» προσθέτουν.

SPIEGEL: «Αντικατέστησε Υπουργούς που αντιδρούσαν στις μεταρρυθμίσεις»

«Mε τoν ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλεξης Τσίπρας θέλει προφανώς να αυξήσει τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών. Προκειμένου να καταδείξει τη βού��ησή του για μεταρρυθμίσεις, ο Τσίπρας αντικατέστησε πολλούς υπουργούς οι οποίοι αντιδρούσαν στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει.Αντίθετα, απομακρύνθηκαν εκείνοι ο υπουργοί, οι οποίοι τάχθηκαν επανειλημμένα κατά των μεταρρυθμίσεων, όπως ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτη, καθώς επίσης και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Και οι δύο είχαν τορπιλίσει την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων» αναφέρει το γερμανικό Spiegel online.

BILD: «Έκανε κυβέρνηση αμερικανικής επιρροής»

«Ακριβώς λίγο πριν την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα ο Τσίπρας προήγαγε ως υπουργό Οικονομικών τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, έναν πρωτοστάτη της ελάφρυνσης του χρέους των Ελλήνων από τους Ευρωπαίους δανειστές. Ο Ομπάμα στήριζε πάντα τον Τσίπρα κατά των Ευρωπαίων και κυρίως της Γερμανίας και έστειλε συμβούλους στην Αθήνα. Τώρα η Αθήνα αναμένει ότι θα ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.O λόγος της αισιοδοξίας της είναι ότι, παράλληλα με τα διακριτικά μηνύματα της Ουάσινγκτον, ο Ομπάμα πρόσθεσε βραχυπρόθεσμα ακόμα έναν ευρωπαϊκό σταθμό, το Βερολίνο» αναφέρει η γερμανική Bild, τονίζοντας πως ο Δ.Παπαδημητρίου είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Levy Economics, μιας αμερικανικής δεξαμενής σκέψης και άριστα δικτυωμένος με αμερικανικούς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους. Θεωρείται ως αντίπαλος της βορειοευρωπαϊκής και ιδίως της γερμανικής πολιτικής της λιτότητας. Ηταν ο Παπαδημητρίου ο οποίος έπεισε τον Τσίπρα να ζητήσει ένα σχέδιο Μάρσαλ, ανάλογο με το αντίστοιχο των ΗΠΑ προς την μεταπολεμική Γερμανία.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ: «Με τον ανασχηματισμό ελπίζει να προχωρήσει στις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις»

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση ορκίστηκε το Σάββατο, μετά από έναν ελαφρύ ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.Ο Ελληνας πρωθυπουργός ελπίζει να προχωρήσει τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές. Αυτός ο ανασχηματισμός δεν αλλάζει τα υπουργεία-κλειδιά. Διατηρεί στη θέση του τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, κεντρικό διαπραγματευτή με την ΕΕ και το ΔΝ��, αγαπημένο παιδί του Ταμείου, καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Αμυνας Πάνο Καμμένο. Και ενώ οι δανειστές πιέζουν την Ελλάδα να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Τσίπρας έδιωξε από τις θέσεις-κλειδιά τους πολέμιους των αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα, τοποθέτησε υφυπουργό Οικονομίας τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα.Ανάμεσα στους ελάχιστους νέους υπουργούς που μπήκαν στον ανασχηματισμό είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος διαδέχεται τον Γιώργο Σταθάκη, στον οποίο παραδόθηκε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ο προκάτοχός του Παναγιώτης Σκουρλέτης ήταν πολύ επικριτικός για τις αποκρατικοποιήσεις και μετατοπίστηκε στο υπουργείο Εσωτερικών».