​Δεκαέξι πρώην επίτροποι, μέλη της 2ης Κομισιόν Μπαρόζο, της οποίας η θητεία έληξε το 2014, συνεχίζουν και αμείβονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, παρά το γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών εργάζονται πλέον σε θέσεις του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Γερμανικής Εφημερίδας Die Ziet, του οποίου το περιεχόμενο επιβεβαιώνουν οι κοινοτικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, οι επίτροποι που αποχωρούν από τη�� Κομισιόν μετά τη λήξη της θητείας τους συνεχίζουν και λαμβάνουν πόσο ίσο με το 40% ως 65% του τελευταίου τους μισθού στην Κομισιόν για μεταβατικό διάστημα 3 ετών, χωρίς δικαίωμα ανανέωσης. Η Συνθήκη ορίζει πως ο σκοπός του βοηθήματος είναι η επανένταξη των πρώην επιτρόπων στην αγορά εργασίας, με την πρόσθετη υποχρεωτική διασφάλιση ότι δεν θα εργαστούν σε ανταγωνιστικούς με την Κομισιόν θεσμούς, κατά το διάστημα αυτό.

Σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, αναφέρουν κοινοτικές πηγές, το βοήθημα των τριών ετών προσαρμόζεται ανάλογα με τις ακαθάριστες αποδοχές των πρώην επιτρόπων στα νέα τους καθήκοντα. Η Συνθήκη προβλέπει ότι το σύνολο των νέων τους αποδοχών δεν μπορεί, μαζί με το επίδομα να ξεπερνάει τα όσα ελάμβαναν όντας επίτροποι. Συνεπώς αν κάποιος λαμβάνει από τον ιδιωτικό τομέα τα 125.000 ευρώ ετησίως, του μέσου μισθού του επιτρόπου, δεν δικαιούται επίδομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως η Die Zeit, επικαλούμενη επιστολή της Κομισιόν προς την εφημερίδα, οι επίτροποι που σήμερα λαμβάνουν το επίδομα είναι οι εξής:

Χοακίν Αλμούνια (Ισπανία)
Λάζλο Άντορ (Ουγγαρία)
Τόνιο Μπόργκ (Μάλτα)
Ντάσιαν Σιόλος (Ρουμανία)
Κάρελ Ντε Χυχτ (Βέλγιο)
Ντομινικ Γιατσεκ (Πολωνία)
Στέφαν Φούλε (Τσεχία)
Κόνυ Χάντεγκααρντ (Δανία)
Σιμ Κάλλας (Εσθονία)
Γιάνους Λεβαντόφσκυ (Πολωνία)
Φερντινάντο Νέλι Φερότσι (Ιταλία)
Άντρις Πίεμπαλγκς (Λεττονία)
Γιάνες Ποτότσνικ (Σλοβενία)
Αλγρίδας Σεμέτα (Λιθουανία)
Μαρία Δαμανάκη (Ελλάδα)
Ανδρούλα Βασιλείου (Κύπρος)

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου