​Την πρώτη γραμμή του μετώπου του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη έσπασαν οι ιρακινές δυνάμεις. Αρκετοί πολίτες εγκατέλειψαν την περιοχή με την έναρξη της επιχείρησης, ορισμένοι όμως επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Καθώ�� η πόλη περικυκλώνεται, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται υπό πολιορκία στη Μοσούλη.Ανάμεσα τους 600.000 παιδιά, τα οποία είναι καταδικασμένα να ζουν καθημερινά τον εφιάλτη του πολέμου. Κινδυνεύουν από τη δολοφονική μανία των τζιχαντιστών, οι οποίοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Οι περισσότεροι έχουν γίνει πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την χώρα.

Συγκλονιστική είναι και η εικόνα ενός Ιρακινού στρατιώτη, ο οποίος στο δρόμο για την απελευθέρωση της Μοσούλης συνάντησε την οικογένειά του σε ένα σημείο ελέγχου, με αποτέλεσμα να «λυγίσει» στη θέα του γιου του.

Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια οι ιρακινές δυνάμεις έχουν μπει στα ανατολικά προάστια της 2ης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ. Εκεί έχει εγκλωβιστεί και ο αρχηγός των τζιχαντιστών Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Την ίδια ώρα, διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας μετά την ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας πώς η Άγκυρα κάνει προετοιμασίες για τις «σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή». Ο Ιρακινός πρωθυπουργός προειδοποιεί πώς το Ιράκ δεν είναι Κύπρος και η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να πολεμήσει έξω από τα σύνορά της.

Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, άφησε αιχμές για τους Αμερικανούς και την στάση τους στο ζήτημα της Συρίας.

«Δυστυχώς, πολλές φορές ασκείται σαμποτάζ εις βά��ος των προσπαθειών προς την πολιτική διευθέτηση, αντίθετα προς το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, διότι μερικοί υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές, ο στόχος των οποίων είναι να διώξουν το καθεστώς του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.