​Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τις παρακάτω εικόνες που «έρχονται» από την Αίγυπτο.

Πρωταγωνιστές της ιστορίας, ο Ομάρ και η ξαδέρφη του Γκαράμ, 12 ετών.

Οι δυο ανήλικοι που ακόμα δεν έχουν τελειώσει τ�� Δημοτικό, μπορεί να βρίσκονται στην πιο τρυφερή ηλικία ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους γονείς τους από το να τους «σπρώξουν» βίαια στον κόσμο των μεγάλων και να τους αρραβωνιάσουν!

imrs.php__6.jpeg
Την «χαρμόσυνη» είδηση, ανακοίνωσε ο πατέρας του Ομάρ, Νάσερ Χασάν, την ώρα που διασκέδαζε στο πλούσιο γαμήλιο γλέντι του μεγαλύτερου γιου του.

Περήφανος, άρπαξε το μικρόφωνο και είπε πως Ομάρ και η ένα χρόνο νεότερη ξαδέρφη του Γκαράμ, αρραβωνιάστηκαν, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «διπλασιάστηκε» η χαρά του.

Οι εικόνες «μιλούν» από μόνες τους. Με συμπεριφορά «μικρομέγαλων», ντύσιμο φαντεζί (η Γκαράμ φορούσε ένα άσπρο φόρεμα με την πούλια και τον αυγερινό, τιάρα στα μαλλιά και ψηλοτάκουνα ενώ ο Ομάρ ανδρικό κοστούμι), πολύ βαρύ μακιγιάζ και μαλλί κομμωτηρίου, το νεαρό ζευγάρι έγινε πρωτοσέλιδο στις αιγυπτιακές εφημερίδες.

Αποτέλεσμα ήταν να ξεσηκωθούν οι οργανώσεις ακτιβιστών, καθώς η εν λόγω πρακτική είναι (δυστυχώς) συνηθισμένη στην Αίγυπτο.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι καλεσμένοι του γάμου, όταν ανακοινώθηκε ο αρραβώνας δεν παραξενεύτηκαν καθόλου, δηλώνοντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Watan: «Δεν έγινε τίποτε ανάρμοστο. Αρραβώνας ήταν, όχι γάμος...»

imrs.php1_.jpeg

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΟΜΑΡ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ:

Μιλώντας σε τοπικές εφημερίδες, είπε πως «ελεύθερος άνθρωπος είμαι, δεν έκανα κάτι κακό.Ο Ομάρ αγαπούσε από παλιά την Γκαράμ. Και μάλιστα τόσο πολύ ώστε έλεγε πως θα την παντρευτεί όταν μεγαλώσουν.Γι' αυτό και αποφάσισα να ανακοινώσω τώρα τον αρραβώνα τους, πριν προλάβει κάποιος άλλος και της ζητήσει το χέρι...»

Να σημειώσουμε, ότι η αιγυπτιακή νομοθεσία απ��γορεύει τους γάμους σε άτομα κάτω των 18 ετών. Αλλά η πρακτική αυτή είναι συνηθισμένη στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, που παραθέτει η Washington Post, το 17% των κοριτσιών στην Αίγυπτο ντύνονται νύφες πριν φτάσουν στο 18ο έτος της ηλικίας τους. Oι γάμοι γίνονται συνήθως σε αγροτικές περιοχές.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Καθοδήγησης και Νομικής Προστασίας Γυναικών Ρεντά Ελντανμπουκί κατήγγειλε το συμβάν στην αρμόδια κρατική υπηρεσία και κατέθεσε μήνυση κατά των γονέων, ζητώντας να διωχθούν ποινικά γι' αυτό το «έγκλημα», όπως το αποκάλεσε. Ο αρραβώνας του Ομάρ με τη Γκαράμ «θα οδηγήσει απλώς σ' ένα γάμο, όπου το κορίτσι θα στερηθεί το νόμιμο δικαίωμά της στη μόρφωση και θα απομονωθεί κοινωνικά», πρόσθεσε.

Η ιστορία, ωστόσο, δείχνει ότι η υποβολή παραπόνων δεν αρκεί για να σταματήσουν οι προαποφασισμένοι από τους γονείς γάμοι ανηλίκων στην Αίγυπτο, πρακτική διαδεδομένη, άλλωστε, σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της υπο-σαχάριας Αφρικής. Στις αγροτικές περιοχές της Αιγύπτου οι οικογένειες παντρεύουν σε σχετικά μικρή ηλικία τα παιδιά τους, αλλά συνήθως καθυστερούν αρκετά χρόν��α να ενημερώσουν το Ληξιαρχείο, ώστε να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου.