Δημοσίευμα της Wall Street Journal φέρει την ελληνική κυβέρνηση να έχει βάλει βέτο στην παράταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της μεγαλύτερης ιρανικής τράπεζας Bank Saderat.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται Έλληνες, Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους, σημειώνει: «Η Ελλάδα αγνόησε την πίεση από την Ουάσιγκτον και μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τον περασμένο μήνα και έθεσε βέτο σε απόφαση της ΕΕ να ανανεώσει τις κυρώσεις που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα στη μεγαλύτερη ιρανική τράπεζα».

Επί της ουσίας, όμως, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου, το οποίο είχε ζητήσει να τερματισθούν οι κυρώσεις κατά της Saderat - μία από τις τρεις ιρανικές τράπεζες για τις οποίες συνεχίσθηκαν οι κυρώσεις και μετά την άρση του εμπάργκο κατά του Ιράν - στις 22 Οκτωβρίου φέτος, καθώς δεν υπήρξαν πειστικά στοιχεία ότι χρηματοδοτεί παράνομες δραστηριότητες.

Πριν τη λήξη της προθεσμίας αυτής, η Γαλλία και η Βρετανία εργάζονταν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για να διασφαλίσουν ότι οι κυρώσεις κατά της Saderat θα συνεχίζονταν και μετά τον Οκτώβριο, αναζητώντας νέα στοιχεία ότι η τράπεζα εμπλεκόταν σε παράνομες δραστηριότητες.

«Αν και υπήρχαν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της ΕΕ να κερδίσει μία νέα νομική ένσταση (κατά της συνέχισης των κυρώσεων), οι 27 από τις 28 χώρες της ΕΕ ήταν έτοιμες να παρατείνουν τις κυρώσεις, σύμφωνα με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους και Έλληνες αξιωματούχους, αλλά μόνο η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε μία τέτοια κίνηση», σημειώνει το δημοσίευμα. «Υπάρχει μία απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου και πρέπει να γίνει σεβαστή». «Υπήρξαν πολύ αυστηρές εντολές από την Αθήνα για να μπλοκαρισθεί», δήλωσε άλλος Έλληνας αξιωματούχος.