Σε ιστορικές αλήθειες γύρω από τα όσα ανεκδιήγητα είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR με την Μάρα Ζαχαρέα, ο δημοσιογράφος Γιώργος Βλαβιανός.

«Τα όσα διατείνεται με την ανάρτησή του ο Αλβανός πρωθυπουργός είναι παντελώς αντιστόρητα και δείχνουν ότι διαπνέεται από μεγαλοϊδεατισμό και εθνικιστικό πάθος. Στην ουσία τα όσα είπε είναι αναμασήματα σχολικών βιβλίων του Εμβερ Χότζα, στα οποία έχουν γραφτεί πράματα και θάματα, όπως επί παραδείγματι, ότι τα τοπωνύμια των Αθηνών και των Θερμοπυλών είναι αλβανικής προελεύσεως.

Λοιπόν, για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα και να αφήσουμε τα αστεία. Σε κανένα μέρος της Ελλάδος οι αλβανόφωνοι δεν ονόμαζαν εαυτούς Αλβανούς. Διότι παρά το αρβανίτικο γλωσσικό ιδίωμα τους, είχαν από παλιά συνείδηση ελληνικής καταγωγής.

Με τη διάλυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας πολλές αλβανόφωνες φατρίες εποίκησαν τη νότια Ελλάδα και την Αττική. Όμως υπήρξαν υπήκοοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου που ακολούθησαν με απόλυτη προσήλωση τις τύχες του Ελληνισμού και φυσικά πολέμησαν για την ελληνική ανεξαρτησία και την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού».

Σε ότι έχει να κάνει με την αναφορά του Ράμα στους Ενετούς, ο Γιώργος Βλαβιανός σημείωσε «Όσον αφορά στον Μοροζίνη είναι γνωστόν, το διδασκόμαστε στα σχολεία μας, ότι τα κανόνια του έπληξαν τον Παρθενώνα και τα Προπύλαια. Η Ακρόπολη υπέστη μεγάλες καταστροφές τον 17ο αιώνα από τους Ενετούς.

Σίγουρα, η αλβανική ηγεσία, που να θυμίσω ότι όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση ήταν αυτή που επιδίωξε και κατάφερε τη μη επικύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδος Αλβανίας στην οποία είχε καταλήξει η κυβέρνηση Καραμανλή, συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία, με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το ανησυχητικό είναι ότι μετά τις ανιστόρητες κορώνες του Ερντογάν έχουμε τώρα και τα όσα ανιστόρητα λέει και ο Ράμα. Χρειάζεται σίγουρα επαγρύπνηση».

Υπενθυμίζεται ότι, μετά από την ανακοίνωση ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου ότι θα κατεδαφιστούν 19 σπίτια ομογ��νών στη Χειμάρρα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα μέσω Facebook υπέπεσε σε ένα ακόμα εθνικιστικό παραλήρημα άνευ προηγουμένου.

Στην ανάρτησή του ο κ. Ράμα μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η Ακρόπολη σώθηκε χάρη σε έναν Αλβανό», υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα σε συγκεκριμένη ιστορική περίοδο είχε κυρίως αλβανικό πληθυσμό, κάτι που όπως τονίζει «δεν την καθιστά απολύτως αλβανική πόλη», όπως και η Χειμάρρα που όπως γράφει ο Αλβανός πρωθυπουργός «αν και βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και την ελληνική γλώσσα ως "κοινή διάλεκτο", αυτό δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέβασε επίσης και μια γκραβούρα της Αθήνας του 1670, γράφοντας στην λεζάντα της ότι «η Ακρόπολη στέκεται ακόμα χάρη στον Αλβανό Αρχιεπίσκοπο της Αθήνας, Γεώργιο Δουσμάνη, ο οποίος ζήτησε από τους Βενετσιάνους να μην βομβαρδίσουν την πόλη».

Αναλυτικά ο Έντι Ράμα αναφέρει στην ανάρτησή του:

«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και το 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος - Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός) μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμανη(Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάν�� του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά.

Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνη, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, παρόλο που η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και την ελληνική γλώσσα ως "κοινή διάλεκτο" της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, αυτό δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία. Μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ Ράμα μετά την πρόκληση στη Χειμάρρα: «Η Ακρόπολη σώθηκε χάρη σε έναν Αλβανό»