Φόβος για ενδεχόμενο νέο χτύπημα του Εγκέλαδου και εικόνες καταστροφής είναι το αποτέλεσμα του νέου μεγάλου σεισμού που χτύπησε την Ιταλία.

«Μας παρηγορεί το ότι δεν υπάρχουν θύματα, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά το τηλεοπτικό μήνυμά του, μετά τη νέα σεισμική δόνηση που έπληξε την Ιταλία στις 8.41 (ώρα Ελλάδας).

«Υπάρχει κούραση, πόνος και στρες, αλλά δεν πρέπει να μετατραπεί σε μοιρολατρία. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που επλήγησαν» πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Ρέντσι, «τα χωριά που καταστράφηκαν θα ανοικοδομηθούν πλήρως και θα δαπανηθούν τα χρήματα που θα χρειασθούν» και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

xartis_19.jpg
Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τέλος, ζήτησε να αποφευχθούν οι πολιτικές συγκρούσεις και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να ακολουθήσουν τις συστάσεις ��ης Πολιτικής Προστασίας για μεταφορά σε ξενοδοχεία. «Στη συνέχεια θα φτιάξουμε ξύλινα σπίτια και η ζωή θα ξαναρχίσει», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με τις αρχές, 15.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και οι άστεγοι θα μεταφερθούν σε άλλες, ασφαλείς περιοχές.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας και της πυροσβεστικής έχουν ελέγξει σχεδόν όλες τις απομονωμένες περιοχές των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν νεκροί.

Ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας, όμως, πρόσθεσε ότι οι άστεγοι θα πρέπει να απομακρυνθούν οριστικά από τις πληγείσες περιοχές, για να προστατευθεί η ακεραιότητά τους. Ο συνολικός αριθμός των αστέγων υπολογίζεται, μέχρι αυτή τη στιγμή, σε 10.000.

naos2_1.jpg

Η κυκλοφορία στην οδό Σαλάρια, η οποία συνδέει τη Ρώμη με τις πληγείσες περιοχές, έχει διακοπεί σε πολλά σημεία, εξαιτίας κατολισθήσεων και οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην προσπαθήσουν να πλησιάσουν, αν δεν χρειάζεται, στις περιοχές που χτύπησε ο Εγκέλαδος.

Όπως τόνισε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, οι τραυματίες είναι περίπου είκοσι, αν και δεν μπορεί ακόμη να γίνει μια οριστική εκτίμηση της κατάστασης.

Συνολικά, έχουν χτυπηθεί από τον Εγκέλαδο 47 μικρά χωριά και πόλεις στην Κεντρική Ιταλία, με τη καταμέτρηση των ζημιών να είναι σε εξέλιξη.

Πάντως, εικόνες-σοκ μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ από το μεσαιωνικό χωριό Αρκουατά ντελ Τρόντο, καθώς μεγάλο τμήμα του Κάστρου Arquata έχει καλυφθεί από ένα τεράστιο σωρό από μπάζα. Η δομή στέκεται ακόμα πάνω στο βράχο της περιοχής στα βόρεια της χώρας, αλλά «τραυματίστηκε» σοβαρά.
«Το χωριό μας δεν υπάρχει πια» δήλωσε συγκλονισμένος ο δήμαρχος του οικισμού Αλεάντρο Πετρούτσι.

crash1.jpg

Δείτε ακόμη:

ΣΕΙΣΜΟΣ στην Ιταλία-ΑΝΟΙΞΕ η γη! Ρέντσι: Θα ξαναχτίσουμε ό,τι καταστράφηκε

Επέστρεψε ο ΤΡΟΜΟΣ! ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ξανά στην Ιταλία 6,5 ρίχτερ

Η ώρα του ΣΕΙΣΜΟΥ στην Ιταλία: Ερασιτεχνικά ΒΙΝΤΕΟ μέσα σε σπίτια και ναούς!